Életmód, Érdekes

Íme 12 kérdés, amire már régóta szerettél volna választ kapni

Mint azt már több cikkünkben is hangsúlyoztuk, mi emberek egyszerűen szomjazunk arra, hogy egyre több és több információhoz jussunk és ezáltal szélesítsük tudástárunkat. A furcsa, titokzatos, és irracionális kérdésekre azonban nem mindig találunk választ, ami kicsit elszomorít bennünket. Viszont szinte nincs olyan dolog, amit a jó öreg internet ne tudna, ezért őt bármikor segítségül hívhatjuk, ha új adatokra lenne szükségünk. A mostani posztunkban olyan érdekes kérdéseket hoztunk el, melyekre már régóta szerettél volna választ kapni.

 

 

 

1, Egy három székből álló sor közepén ülő ember melyik karfára teszi a karjait?

Nincs kimondottan hivatalos szabály arra vonatkozóan, hogy kinek hova kell tenni a kezeit egy ilyen szituációban. Etikett szakértők azonban összedugták a fejüket és arra jutottak, hogy a középen ülő személy mindenképp megérdemli, hogy ő döntse el először hova szeretné tenni karjait.
A közlekedőhöz közelebb ülő ki tudja nyújtani a lábát, az ablakhoz közeli pedig bele tud feledkezni a látványba ezért nem zavarják annyira a dolgok. A középső ember viszont nem képes ilyeneket csinálni.

2, Miért olyan hullámos a műanyag palackok feneke?

Ezek a kitüremkedő kis dudorok felelősek azért, hogy növeljék a palack szilárdságát. Erre azért van szükség, mert ennek a palacknak képesnek kell lennie arra, hogy ellenálljon a szénsavas üdítők nyomásának. Ezen kívül eme italokat lehűtött állapotban szolgálják fel, és amikor a folyadék hőmérséklete csökken, akkor a térfogat megváltozik. Az üveg viszont nem tud úgy tágulni, mint a műanyag, ezért töltik ilyen palackokba.

3, Miért nem tudnak kimenni a legyek az ablakon?

A legyeknek olyan összetett szemeik vannak, melyek lehetővé teszik számukra, hogy könnyebben meg tudják különböztetni a fényt a sötétségtől. Amikor egy légy berepül egy szobába az első dolga, hogy a fény forrása felé menjen. Annak ellenére, hogy az ablak elég nagy fényforrást biztosít számukra a levegő áramlása teljesen más, mint a szabadban. Olyan légkör keletkezik a helyiségen belül, amibe a legyek nem igazán szeretnek belerepülni, ezért más fényforrás után néznek.
(Tipp: Úgy lehet a legjobban kihessegetni a legyet a szobából, ha teljesen lehúzod a redőnyt és kinyitod a bejárati ajtót.)


4, Miért csúszós a jég?

A jég csak abban az esetben válik csúszóssá, ha olvadásponthoz közeli állapothoz ér, illetve ha sétálsz rajta. A csúszás oka, hogy olyan vízmolekulák mozognak benne, melyek a felszínen képtelenek kapcsolódni más vízmolekulákhoz.

5, Miért dorombol a macska?

A legtöbben azt hiszik, hogy a macskák a boldogságuk kifejezéseként dorombolnak. Kiderült azonban, hogy a macskák dorombolásának kommunikációs és gyógyító hatásai vannak. Tudósok szerint a macskák dorombolása, képes csökkenteni a fájdalmat, ödémát, és meggyógyítani a sebeket, légszomjat. Ez megmagyarázza, hogy a macskatulajdonosok miért szeretik annyira ölelgetni a cicájukat.

6, Miért olyan lassúak a lajhárok?

A lajhárok étrendje nagyon alacsony tápanyagokat tartalmazó leveleken alapszik, vagyis olyanokat eszik, melynek alacsony a kalóriatartalma. Életük nagy részét a fákon töltik a mászás pedig egy teljesen hétköznapi tevékenységnek minősül számukra.Annak érdekében, hogy képesek legyenek megbirkózni a lassú anyagcsere sebességgel valamint az alacsony kalóriatartalmú ételekkel, ezért rendkívül lassan kell mozogniuk.

7, Miért nem ragad oda a ragasztó kupakja a ragasztó nyakához?

A legtöbb ragasztó vizet tartalmaz, ami lehetővé teszi, hogy napok, hetek múltán is ugyanúgy ki tudjuk nyomni a ragasztót a tubusból, mint a felbontása napján. Csak abban az esetben szilárdul, köt meg, ha kinyomjuk a tubusból. Ilyenkor a levegővel való érintkezés hatására a víz elpárolog az anyagból és a ragasztó megkeményedik.

8, Miért fehér színűek az esküvői ruhák?

A 19. században a legtöbb nő olyan ruhában mondta ki a boldogító igent, amit később is fel tudtak használni bizonyos események alkalmával. A fehér esküvői ruhák csak később, a hollywoodi filmek hatására terjedt el, ám eleinte csak a tehetősebb családok engedhették meg ezt maguknak. A középosztálybeli emberek csak 1950 után kezdték el lemásolni a megjelenésüket, ugyanis a háború után olcsóbb anyagokat fejlesztettek ki.Egyes kultúrákban azonban más színe van az esküvői ruháknak. Kínában és Indiában például vörös színűt viselnek, mert ez a jó szerencse és a siker szimbóluma.

9, Miért csíkosak a zebrák?

A legtöbb ember azt hiszi, hogy a zebrák fekete csíkokkal rendelkező állatok, pedig nem. A zebra babák eredetileg fekete bőrrel jönnek világra, a fehér csíkok pedig csak az idő múlásával jelennek meg. A lenti képen egyértelműen látszik, hogy a fiatal zebra csíkjai még nem fejlődtek ki megfelelően.

 

 

 

 

 

10, Miért fura ízű a narancslé fogmosás után?

Mivel a fogkrém közvetlen kapcsolatba lép az ízlelőbimbókkal, ezért az képes elnyomni az édes ízt érzékelő bimbókat. Ennek tükrében a savanyú ízért felelős bimbók felerősödnek és jobban érezzük a lé savanykás ízét. Ennek következtében az ital számunkra ihatatlanná válik. Amint azonban elmúlik a fogkrém hatása, minden visszatér a normális kerékvágásba.

11, Miért kék a tenger?

A napfény színkomponensei közül a víz csak és kizárólag a kék színűt tudja visszaverni a többit viszont elnyeli. Mindegy, hogy a víz édes vagy sós, ez a folyamat mindig így működik, kivéve akkor mikor nagyon zavaros, piszkos. Ha túl sok plankton, és az egyéb zavaró tényező, akkor a víz színe megváltozik. A planktonok általában óceánokban találhatók, hisz ők az élővilág fő táplálékforrásai. A víz azért türkiz színű, mert a meleg vízben a planktonok nagyon mélyre merülnek. Ezzel szemben a hűvös vizekben nagyon közel vannak a felszínhez ebből kifolyólag a víz zöldes árnyalatot kap.
Tény és való, hogy a szemnek nem annyira kecsegtető látvány, ám a tengerbiológusok örülnek ennek, hisz az élet jelét mutatja.

12, Miért vonyítanak a farkasok?

Etológiai szempontból nézve a farkasok három okból kifolyólag kezdenek el vonyítani. Az első és legfontosabb, hogy így üzennek egymásnak a távolból. Persze a különböző hangzású vonyításnak mind más jelentése van. Például van olyan vonyítás, mely az elkóborolt tagok megtalálására szolgál. A második, hogy így jelzik az idegen farkasoknak, hogy rossz területre tévedtek. A harmadik pedig, hogy így tartják egymással a falkatagok a kapcsolatot.
A közhiedelemmel ellentétben, nemcsak este és nemcsak teliholdkor lehet őket hallani, hanem máskor is. Este azért lehet több farkas ordítást megfigyelni, mert a csendben és jobban terjednek a hangok.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?