Belföld, Hírek

Orbán Viktor: nagy bejelentések jönnek – Egy biztos: az egészségügyi dolgozók pluszpénzt kapnak

A miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott interjút, miután péntek reggel a koronavírusról tájékoztató kormányzati oldal közölte a legfrissebb adatokat: egy nap alatt öt idős beteg hunyt el, az igazolt fertőzöttek száma pedig 38-cal nőtt. Így összesen 623 igazolt fertőzött és 26 halálos áldozat van Magyarországon.

 

 

 

 




 

Orbán az interjút azzal kezdte, hogy a péntek reggeli operatív törzsi ülésen meghallgatták a járványügyi beszámolókat, majd úgy fogalmazott: „most még az elején vagyunk, a nagy roham még előttünk van, erre készülünk most fel”.

Huszonhárom napja hirdették ki a veszélyhelyzetet, azóta csak ezzel foglalkozik a miniszterelnök. Mindenkinek megköszönte a védekezésben nyújtott munkát. Külön megköszönte az édesanyáknak, és az időseknek is, akiknek a legnehezebb.

Elmondta, hogy szerdán dönthet a kormány a kijárási korlátozás jövőjéről, arról hogy mi lesz húsvétkor. A kijárási korlátozások jövő hét szombatig vannak érvényben, és dönteni kell, hogy fenntartják-e vagy sem. „Ha a kényszer rávisz, megtesszük” – fogalmazott.

Megjegyezte, közeleg a húsvét, amely egy családi ünnep, „vinné az embert a lába, a szíve”, de „ez most aligha lesz lehetséges”, avagy csak szigorú korlátozások között.

Fontos bejelentés, hogy egy járványügyi alapot állít fel a kormány. Minden egészségügyi dolgozó 500 ezer forintnyi pluszjuttatást kap – mondta a kormányfő.

Arra kérdésre, mit tesz a kormány a munkahelyek megtartásáért, azt válaszolta a miniszterelnök, hogy elsősorban támadni kell. A célok nem változtak. Nem lesz segélyalapú gazdaság, helyette törekszünk a munkaalapú gazdaságra.

 

 




 

 

A munkahelyek megőrzéséről és újak létrehozásáról szólva a miniszterelnök közölte: kedden mutatják be a magyar gazdaságtörténet legnagyobb gazdaságélénkítési tervét.

„Úgy küzdjünk meg ezzel a válsággal, hogy ne adjunk fel a céljainkat, ne adjuk fel azt, amit elértünk, ne adjuk fel Magyarország függetlenségét (…), a munkaalapú gazdaságot és a büszke élet lehetőségét sem!” – fogalmazott.

Ennek az első két fejezete a munkahelyek megőrzéséről és új munkahelyek teremtéséról szól majd, hétfőre készül el.

Az ország legfontosabb dokumentumának nevezte az úgynevezett egészségügyi átcsoportosítási tervet, amely arról szól, hogyan kell majd az erőket átcsoportosítani, amikor tömegessé válik a koronavírus-fertőzés.

A törvények egészségügyi veszélyhelyzetben minden egészségügyi dolgozónak kötelezővé teszik a vezényelhetőséget, ilyenkor központilag lehet gazdálkodni velük – mondta.

A kormányfő azt is hozzátette, hogy 110 kollégiumot foglaltak le – ahol 19 820 embert tudnak elhelyezni – és 58 hotelt – ezek 5661 ember elhelyezésére alkalmasak –, továbbá szolgálatba van állítva 3543 gépjármű, illetve 203 770 ember étkeztetésére vannak felkészülve. Ez egy katonai vezénylési akcióterv a tömeges járvány időszakára –mondta Orbán Viktor.

Orbán megemlítette, hogy ő még egy fillér uniós pénzt nem látott, segítség egyelőre a türk tanácstól és a kínaiaktól érkezett.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?