Belföld, Hírek

Emmi: a 65 évnél idősebb orvosok nem találkozhatnak közvetlenül a betegekkel

A tárca felszólította ez egészségügyi intézmények vezetőit, hogy szervezzék át a tevékenységüket az idősebb orvosok védelmének érdekében. Az javasolják, hogy a 65 évnél idősebb orvosok csak telefonon konzultáljanak a betegekkel és a kollégáikkal.

 

 

 

 

 
Az idősek és az egészségügyben dolgozók fokozott védelmére hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériuma vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében. A tárca felszólította az ellátó intézmények vezetőit, hétfőtől szervezzék át egészségügyi tevékenységüket úgy, hogy a 65 év feletti egészségügyi dolgozók ne találkozzanak közvetlenül a betegekkel, és kollégáikkal is csak telefonon konzultáljanak.

Az Index azt írja: több tízezer szakemberről lehet szó, ugyanis több mint 15 ezer orvos és 30 ezer szakdolgozó van Magyarországon az állami egészségügyben, akik már betöltötték a 65. életévüket.

Az ajánlás egyedül a háziorvosi ellátásban nem tiltja kifejezetten a 65 éven felüliek közvetlenül a betegellátásban történő munkavégzését.

A minisztérium közleményében kiemelte: az új típusú koronavírus az idősekre, a legyengült immunrendszerűekre és a krónikus betegségben szenvedőkre a legveszélyesebb. Emellett kiemelt figyelmet kell fordítani az egészségügyi dolgozók élet- és egészségvédelmére, különös tekintettel az idősebb kollégákra.

A jelenlegi fertőzésveszélyes helyzetben a legfontosabb, hogy drasztikusan csökkentsék az orvos beteg-találkozásokat – rögzítette a szaktárca. Az Emmi ezen túl távkonzultációs kapcsolattartást javasol az idősebb orvosok, ápolók munkavégzésére, és azt is kérik, hogy a dolgozók egymással is lehetőleg csak ezen a módon tartsák a kapcsolatot.

Kiemelték, hogy ezt a célt szolgálják a napokban meghozott intézkedések is.

 

 

 

 

 

Eszerint a közgyógyellátásra való jogosultság a veszélyhelyzet időtartama alatt, majd annak megszűntét követő 90 napig fennmarad, a keresőképtelenségről szóló igazolásokat sem kell kéthetenként kiállítani. Március 13-tól pedig bárki kiválthatja hozzátartozója, ismerőse gyógyszereit, mert Kásler Miklós miniszter rendeletben egyszerűsítette az e-recept kiváltásának feltételeit.

Emellett a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereit elektronikus vényen lehet rendelni, az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig – írták.

Az Emmi azt kéri, hogy minden idős ember a saját érdekében minimalizálja a személyes találkozásokat.

Az emberi erőforrások minisztere utasítást adott ki arról is, hogy a veszélyhelyzet végéig az intézmények halasszák el az ütemezett műtéteket, és csak a tartós egészségkárosodást elkerülő beavatkozásokat végezzék el.

Az Emmi kérte az intézmények vezetőit, hogy erről haladéktalanul tájékoztassák a betegeket – közölte a szaktárca.

 

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?