Érdekes

10 hihetetlen legenda a kalózok világából

Rengeteg történet kering a rettegett kalózokról. De vajon mi igaz ezekből?

 

 

 

A híres francia tengerkutató, Jacques Cousteau unokája két évvel ezelőtt egy hatalmas kalandba vágott: feleségével kalózok elrejtett vagy elsüllyedt kincseinek nyomába indult.

Küldetésük során a természeti erőkkel is szembe kell nézniük: kockázatos búvármerülések, veszélyes futóhomok, orkán erejű szél… Ugyanakkor gyönyörű tájakon járnak, és lelkes helyiekkel ismerkednek, akik a különféle kalózos legendákról mesélnek.
A kalózokról ugyanis rengeteg történet terjed. Íme, 10 érdekes kalóz-sztori:

1. Julius Caesar felemeltette saját váltságdíját

Az Égei-tengeren utazó ifjú Julius Caesart i.e. 75-ben kilikiai kalózok foglyul ejtették, és Pharmakosz-szigetén őrizték 38 napon át. Húsz talentum aranyat akartak kérni érte, Caesar azonban felháborodott azon, hogy csak ennyit, és javaslatára a kalózok ötven talentumra emelték az összeget. Miután megérkezett a váltságdíj, és az ifjú hadvezér kiszabadult, Caesar flottát toborzott, és elfogta a kalózokat.

2. A leghíresebb kalózt I. Erzsébet hatalmazta fel az ezüstflotta kifosztására

Az egyik leghíresebb kalóz Sir Francis Drake volt, aki uralkodói jóváhagyással is portyázott. Öt hajóval végigfosztogatta a chilei spanyol kolóniákat, majd arra vállalkozott, hogy megszerzi a spanyol kincsszállító hajórajnak, az ún. ezüstflottának a rakományát. Drake szabadalomlevelet kapott I. Erzsébettől, amelyben a királynő felhatalmazta, hogy bárhol megtámadhassa az ellenséges hajókat. Cserébe a zsákmány jókora része a királynő kincstárát illette.

3. A legijesztőbb kalóznak még égő kanócok is lógtak a kalapja alól

Feketeszakáll, azaz Edward Teach a 17. és 18. század fordulóján kalózkodott. Nevét az Atlanti-óceán nyugati részén és a Karib-térségben rettegték. Gúnynevét sűrű, fekete szakállának köszönheti; feljegyzések szerint égő kanócok is lógtak a kalapja alól, hogy még ijesztőbb legyen. Elterjedt róla, hogy zsarnok, ezzel szemben a hajóit mindig legénysége beleegyezésével irányította, és nincs feljegyzés arról, hogy bántotta volna a foglyait.

4. Ilyenek voltak a női kalózok

A tengerészek és a kalózok is sokáig úgy gondolták, hogy a nők csak bajt jelentenek a fedélzeten. Ennek ellenére több olyan asszony is volt, aki kalóznak állt, sőt komoly hírnévre tett szert. A 17.-18. század fordulóján élt a kor leghíresebb kalóza, Calico Jack, aki mellett két nő is szolgált (férfi álruhában): Anne Bonny és Mary Read. A legenda szerint kegyetlenek voltak, iszákosak, és nagyon tudtak káromkodni.

5. Egy francia nemesasszony bosszúból fosztogatott

A 14. században élt Jeanne de Clisson francia nemesasszony, aki miután VI. Fülöp francia kivégeztette a férjét, bosszút esküdött az uralkodó ellen. Angol támogatással felfegyverzett három hadihajót, és vörös vitorlával szereltette fel ezeket. A zászlóshajó a „My revenge”, azaz „A bosszúm” nevet kapta. Jeanne 13 évig vadászott francia hajókra, valamint több tengerparti várost is megtámadott.

6. A legnagyobb kalózflotta vezetője egy kínai hölgy volt

Minden idők legnagyobb kalózflottájával egy kínai hölgy, Zhèng Shì rendelkezett, aki A Karib-tenger kalózai filmben is feltűnt. Zhèng Shi a Dél-kínai-tengeren volt élet és halál ura a 19. század elején. A kalózkirálynő 17,000 kalóznak parancsolt, és 1800 hajóból állt a flottája.

7. A világ legrégibb kalózos sorozta egy anime

A világ legrégebben és legtöbb epizóddal futó kalózos tévésorozata a japán One Piece („Egy darab”) című anime. A főszereplő Luffy és legénysége Gol D Roger, a megboldogult kalózkirály elrejtett kincsét keresik. Az 1999 óta futó sorozatból már közel 850 epizód készült, jelenleg a 19. évad fut.

 

 

 

 

 

 

8. 2011-ben kalózrekord dőlt meg Angliában

Cornwall városában rendezett jelmezes party-n 8734 tengeri rabló gyűlt össze a parton. A résztvevőknek előírták, hogy a jelmeznek tartalmaznia kell kalózkalapot vagy fejkendőt, buggyos nadrágot és kiegészítőket, ami lehetett papagáj, szablya, kampókéz, faláb vagy szemfedő.

9. Szomália partjainál 2005 óta több mint 225 hajót támadtak meg a helyi kalózok

2010-ben néhány szomáliai kalóz az India-óceánon elrabolt egy dél-koreai tartályhajót, ami 170 millió dollár értékű olajat szállított. Féléves tárgyalás után a kalózok szabadon bocsátották a hajót, és a 24 tagú legénységnek sem esett bántódása. Állítólag 9 millió dollár (kb. 2,3 milliárd forint mostani árfolyamon) váltságdíjat kaptak a szomáliai rablók, de azt nem tudni, hogy ezt pontosan ki fizette ki.

10. Egy észak-írországi hölgy egy 18. században elhunyt kalóz szellemében találta meg élete párját

Amanda Teague 45 éves korára találta meg az igaz szerelmet egy 18. században elhunyt kalóz szellemében. Amanda elmondta, hogy Jackkel, a szellemmel 2014 óta vannak együtt, amikor úgy érezte, természetfeletti energia fekszik mellette az ágyban. Nemsokára kommunikálni, majd randizni kezdtek. Mivel Az Egyesült Királyságban (így Észak-Írországban is) nem engedélyezett halottal házasodni (van ahol igen: pl. Franciaország vagy Kína), ezért 2018 februárjában olyan területre hajóztak ki, amely egyik „tiltó” ország hatásköre alá sem tartozik, és egy sámán adta össze őket.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?