Állat, Érdekes

Kihaltnak hitt állatfajra bukkantak Bermuda egy eldugott szegletében

Úgy tűnik, mégsem pusztult ki a bermudai nagy szárazföldi csiga.

 

 

 

Miután negyven éve kihaltnak hitték a nagy bermudai szárazföldi csigát, élő példányokra bukkantak egy hamiltoni sikátorban. A Poecilozonites bermudensis egy üres házát találták meg Bermuda fővárosában, Hamiltonban, majd élő példányokat is találtak a szemétben egy közeli sikátorban. Néhány egyedet a Chesteri Állatkertbe és a Londoni Zoológiai Társasághoz szállítottak egy különleges tenyésztési program indításához. Ennek eredményeként végül több mint négyezer csigát szállítottak vissza, és engedtek szabadon a szigeteken – írja a BBC.

 

A későbbiekben még több csigát fognak szabadon engedni. Mark Outerbridge, a bermudai kormány vadvédelemért felelős szakembere kifejtette, hogy a faj már nagyon régóta kihaltnak számított, amikor 2014-ben egy férfi besétált az irodájába Hamiltonban, és egy friss csigaházat tartott a kezében. – Másnap egy élő állattal a kezében tért vissza. Így csöppentem bele a fajmegőrzési projektbe – mondta.

bermuda-csiga

 

 

 

 

 

A csigák egy kis, de fejlődő populációjára bukkantak egy étterem mögött. A haslábú állatok a szemét között éltek egy nyirkos, nedves sikátorban, négyemeletes épületektől övezve. A légkondicionálóból csepegő víz olyan környezetet teremtett számukra, ahol észrevétlenül létezhettek. – Kiderült, hogy a műanyag zacskók a legkedvesebb helyek számukra, mivel ezek őrzik meg legjobban a nedvességet, a csigák pedig nagyon érzékenyek a kiszáradásra – mondta Outerbridge.

A bermudai nagy szárazföldi csiga, mint kiderült, remekül szaporodik fogságban, egy év alatt több ezernyi új csiga kel ki a petékből. – Amikor legutóbb számoltuk őket, nagyjából 13 ezer állat volt, azóta valószínűleg még többen lettek – mondta Amber Flewitt, a Chesteri Állatkert munkatársa. A faj tagja egy ősi földicsigaágnak, mely több mint egymillió évre vezethető vissza. Bár egykor bőségesen éltek a Bermuda-szigeteken, a populáció drámai mértékben lecsökkent a 20. században az ekkor a területre érkezett gyilkos csigák miatt.

 

 

 

 

A csigákat az északi Nonsuch-szigeten engedték szabadon egy természetvédelmi területen, ahol megfelelő számukra a környezet, és ahol korábban nem találtak arra utaló jeleket, hogy élnének itt a nagy bermudai csigákat megölő fajok. Egy kisebb vadon élő populációhoz csatlakoznak itt, melynek egyedszáma alig néhány százra tehető. Így a faj ritkábban található meg vadon, mint az óriáspanda vagy a hegyi gorilla – közölte a Chesteri Állatkert. Néhány kihelyezett egyedet fluoreszkáló jeladókkal láttak el, hogy figyelemmel kövessék, hogyan alkalmazkodnak a természethez.

 

 

 

 

forrásVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?