Belföld, Hírek

Megkezdődött a Hableány roncsának kiemelése a Dunából

Ott van a TEK, a búvárok és más szakemberek a Clark Ádám úszódaru és egy markolóval felszerelt hajó. Egy uszályra emelik majd ki a roncsot.

 

 

 

Megkezdődött a Hableány kiemelése kedd hajnalban. A TEK és a kiemelésben részt vevő szakemberek is megérkeztek a Margit hídnál felállított Clark Ádám úszódarura és a markolóval felszerelt hajóra. Egy uszályra fogják majd kiemelni a roncsot. Fél hat után érkeztek a Margitszigetre a mentésben részt vevő koreai búvárok és szakemberek.




Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ (TEK) társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője korábban ismertette a kiemelés folyamatát. Eszerint az emelés nagyon lassan megy, először az a cél, hogy a hajó elszakadjon az aljzattól, ez az egész emelés legkritikusabb pontja. Ha a hajó megindul felfelé, először a roncsolt kapitányi híd jelenik meg, amit a víz felszíne felett átvizsgálnak, holttestek után kutatva. A következő emelési szakaszban a napozófedélzet maradványainak szintje jelenik meg, amelyet szintén átvizsgálnak, ezt pedig a terem átvizsgálása követi, ahol a legtöbb utas tartózkodott.

Erősen feltételezhető, hogy a roncsban lesznek még áldozatok – mondta. Tájékoztatása szerint: amennyiben átvizsgálták a termet is, a Clark Ádám úszódaru tovább emeli a hajót, és elhelyezi a kék színű bárkán. Ha oda a roncs felkerült, a szakemberek rögzítik, hogy el lehessen szállítani. A ronccsal kapcsolatos további eljárás a Budapesti Rendőr-főkapitányság feladata lesz.

 

 

 

 

 




Itt követhetitek az ÉLŐ közvetítésünket a kiemelésről:

 

 

 

 

 

A balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó kiemelésekor egy ponton meg is roppanhat a hajó gerince – mondta a Clark Ádám úszódaru tervezője az M1 aktuális csatornán kedd reggel.

Götz Sándor hajómérnök jelezte: elképzelhető, hogy a hajót az ütközéskor olyan sérülés érte, ami miatt le kell állítani a kiemelést.

A szakértő szerint valószínű, hogy a hajó utasterében vannak még holttestek.

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, nyolc embert még keresnek: hét dél-koreai utast és a sétahajó magyar kapitányát.

Pintér Sándor belügyminiszter a hajó kiemelésével kapcsolatos feladatokkal a Terrorelhárítási Központot (TEK) bízta meg.

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?