Érdekes, Étel/Recept

16 trükk, amitől ízletesebbnek tűnnek a reklámokban látott ételek

Minden alkalommal, amikor meglátunk egy élelmiszer-reklámot, legszívesebben azon nyomban beleharapnánk az adott ételbe. Ez azon egyszerű okból kifolyólag történik, hogy a tévéreklámokban bemutatott ételek és italok mindig végtelenül tökéletesek és étvágygerjesztőek. Ez nem is csoda persze, hiszen a marketing szakemberek gondosan megválogatott ravasz trükkök segítségével igyekeznek minél inkább vonzóvá tenni. Cikkünkben most ezekről a csalafintaságokról igyekszünk egyszer s mindenkorra lerántani a leplet.

 

 

 

1 Jégkrém

Ha a jégkrémek emberi modellek lennének, akkor kétségkívül ők lennének a reklámvilág dívái. Rendkívül szeszélyesek, a kamerák kereszttűzében és a reflektorfényben pedig szinte azonnal elolvadnak. Éppen ezért valamilyen textúrájában hasonló anyaggal helyettesítik a reklámokban. Minden fotósnak saját titkos fagylalt-utánzó receptje van, de leggyakrabban ezekkel helyettesítik:

  • gél vagy szilikon anyag
  • krumplipüré és festék
  • liszt vagy porcukor és kukoricaszirup vagy egyéb krémek keveréke.
2 Tészta

A reklámokban a tésztaféléket nagyon rövid ideig, maximum 2-3 percig főzik, különben alakjukat vesztik. A tökéletes hatás kedvéért az sem ritka, hogy a tésztaszemeket egyenként, szemöldökcsipesz segítségével pakolják a tányérra, hogy még látványosabb hatást keltsenek.

3 Csirke

A fotókon és videókban mutatott csirkéknek mindig tökéletesnek kell lenniük. Ha azonban megsütjük, akkor összezsugorodik és alakját veszti. Ennek a problémának az elkerülése végett az reklámfilm-rendezők többféle trükköt is alkalmaznak.

Néha a csirkéket hőfúvó segítségével pirítják aranybarnára – így a külsejük tökéletes lesz, és noha belül nyersek maradnak, de a tévénézők ezt úgysem tudják meg, csak azt látják, hogy mennyire étvágygerjesztő.

Más esetekben a nyers csirkét speciális festékekkel, barnítókrémekkel és cipőfestékkel kenik be a tökéletes hatás kedvéért.


4 Zabkása

Gyakran zselatint adnak a zabkásához, hogy sűrűbbé és étvágygerjesztőbbé váljon a reklámokban, de olyan is előfordul, hogy lisztet vagy keményítőt használnak sűrítőszerként.

5 Hús

A sült húsok vagy hamburgerhúsok reklámjaiban a grillrács okozta égési csíkok elengedhetetlenek még akkor is, ha valójában az adott hús soha életében nem látott grillrácsot. Az előzetesen megsütött húsokra a grillrács csíkjait sokszor utólag, egy felhevített nyárs segítségével teszik rá – ami így tökéletesen tündököl. Olykor még egy kis hajlakkot is fújnak a húsokra, hogy még szaftosabbnak tűnjenek.

6 Sült krumpli




Ha valaha is jártál már gyorsétteremben, akkor tudhatod, hogy nemcsak a hamburgerek, de még a sült krumplik sem úgy néznek ki soha, mint a reklámfilmekben. Ez azon egyszerű okból kifolyólag történik, hogy a reklámokban még a sült krumplit is gondosan előkészítik: a szemeket egyenként, szivacsba szúrt fogpiszkálókra húzzák, hogy tökéletesen mutassanak a képernyőn és ne dőljenek össze-vissza.

7 Gabonapelyhek

A gabonapelyhek és egyéb ételek legfőbb problémája, hogy a tejbe dobva nagyon könnyen szétmállnak, alakjukat vesztik és elsüllyednek. Ez egy reklámfilm rögzítése közben eléggé megnehezíti az operatőrök munkáját, ezért tej helyett inkább zselatinnal kitöltik a tálat és egy vékony réteg ragasztóra dobják rá a pelyheket, amik így tökéletesen étvágygerjesztő hatást keltenek.

8 Sör

Ha sörreklám, akkor a tökéletes hófehéren tündöklő vastag habréteg bizony elengedhetetlen – ezt mindenki tudja. Igen ám, de pohárba töltve a sör ritkán képez magán ilyen tökéletes habréteget, ráadásul ez rendkívül hamar el is tűnik utána. A reklámkészítők épp ezért előzetesen egy kevés mosogatószert öntenek a pohárba – ettől lesz nyálcsorgatóan tökéletes egy jéghideg pohár sör a tévében.

9 Gőz

Talán fel sem tűnik az élelmiszer-reklámok közben, de az ételekből áramló finom gőz majdnem annyira étvágygerjesztő, mint maga az étel. Természetesen ezek is mesterségesen kerülnek előállításra, az ételek ugyanis nem maradnának melegek a teljes forgatás idejére. Az ilyen gőz-effektek előállításához speciális gőzölő készülékeket használnak.

10 Hideg italok

Az üdítőreklámok legnagyobb problémája általában a jég, ami rendkívül gyorsan megolvad. A reklám-szakemberek ezért legtöbbször mesterséges jégkockákat használnak, ami akrilból vagy szilikonból készült.

A poharak külsején fellelhető pára-réteg is elengedhetetlen, ám ezt sem az italok okozzák: ez valójában víz és glicerin keveréke. A szénsavas italok esetében az élénk pezsgést pedig szimpla pohár aljára tett pezsgőtabletták segítségével érik el.

11 Szendvicsek és hamburgerek

A szendvics- és hamburger-reklámok felvétele már tényleg komoly kihívás. Ezeknek a sokemeletes ételkülönlegességeknek az egyben tartása és azok étvágygerjesztő bemutatása ugyanis egyáltalán nem könnyű feladat. A szakemberek épp ezért sokszor nem is igazi alapanyagokat, hanem mesterségesen előállított szivacsból és műanyagból készült kellékeket használnak, amiket fogpiszkáló segítségével rögzítenek egymáshoz.

A reklámokban látható sajtok sem véletlenül olyan tökéletesek: ezeknek ugyanis csak a szélét olvasztják meg a tökéletes hatás kedvéért.

12 Saláták

A reklámfilmekben látott salátákat és zöldségek általában félkész termékek, melyeket aprólékosan, egyenként helyeznek a tányérra, majd hajfestékkel vagy glicerinnel tesznek még csillogóbbá és étvágygerjesztőbbé.

13 Desszertek

Akárcsak a hamburgerek esetében, a tortaszeleteknél is elengedhetetlen, hogy tökéletesen és magabiztosan mutassanak a képernyőn. Az étvágygerjesztő többrétegű desszerteket épp ezért kartonpapírral bélelik ki, majd egyszerűen tejszínnel teszik láthatatlanná.

 

 

 

 

 

14 Tortadíszítés: krém

Sok más egyéb mellett a különféle desszertekhez használt krémeket is szeretik mellőzni a szakemberek, ezeket ugyanis nehéz megformázni és túl hamar összeesnek. Épp ezért általában borotvahabbal helyettesítik őket a forgatásokon.

15 Tortadíszítés: szirup

Ha pedig már itt tartunk: az ínycsiklandozó szirupok sem szirupok, hanem közönséges motorolajok.

16 Kávé

Egy szimpla kávé sosem mutat túl gusztán a fényképeken, ezért a szakemberek sokszor szójaszósszal helyettesítik, de az sem ritka, hogy zselatinnal keverik el a tökéletes megjelenés érdekében.

A cappuccino-k esetében a habréteg általában valódi, de hogy a hab kitartson és szépen mutasson itt is mosogatószert szoktak alkalmazni a készítők, akárcsak a sörreklámok esetében.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?