Életmód, Érdekes

7 őrült dolog, amit csak a világ leggazdagabb emberei engedhetnek meg maguknak

A világ leggazdagabb milliárdosai látszólag érdekes versenyt űznek egymással, hogy ki tudja a legszokatlanabb, legfurcsább és legőrültebb módon szórni a pénzt. Ez valahol érthető, hiszen ha kis túlzással korlátlan mennyiségű pénze van az embernek, akkor elkezdi olyan dolgokba vágni a fejszéjét, melyek nem eladók – hanem például direkt az ő kérésére hozzák létre. Innentől kezdve pedig pusztán a fantázia és a fizika korlátai szabnak határt annak, hogy ki-mibe öli a pénzét. Persze azok sem mindig.

 

 

 

1 Clive Palmer – ,,Titanic II.”

Az ausztrál politikus és üzletember, Clive Palmer 2013-ban bejelentette, hogy meg fogja építeni a Titanic II-t. Ez a történelem leghíresebb hajójának pontos mása lesz, kifinomult összhangban a modern technikai vívmányokkal: például erősebb hajótest, elegendő számú mentőcsónak és modern tájékozódási rendszerek. A hajó várhatóan 2022-re készül el.

2 Richard Branson – űrhajó

Richard Branson, a Virgin Group alapítója közel 200 millió dollárt, vagyis valamivel több mint 55 milliárd forintot költött a saját készítésű űrhajójának megépítésére. A milliárdos ezzel az űrhajóval szeretné megvalósítani az űrutazást azon emberek számára, akik egy kis kiruccanást szeretnének tenni a nem is olyan távoli kozmoszba, no meg persze képesek kifizetni a 250 ezer dolláros (~70 millió forint) jegyet a nem mindennapi űrrepülőútra. Az űrhajó jelenleg fejlesztési stádiumban van, és noha még egyetlen utast sem szállított, máris 900 jegyet adtak el rá.

3 Stephen F. Cohen – tigris cápa

A milliárdos Stephen F. Cohen szereti szokatlan dolgokba öni a pénzét. 2004-ben például 12 millió dollárt költött egy gondosan tartósított tigris cápa tetemre, melyet később egy művészeti kiállításon állíttatott ki, a fizikai képtelenség szemléltetése végett. Két év múlva kiderült, hogy a gondos tartósítás mégsem volt olyan gondos, mert a cápa egyszerűen bomlásnak indult a direkt neki készített speciális akváriumban. Stephen nem esett pánikba, egyszerűen vásárolt egy másik cápát, újabb 12 millió dollárért.

4 Hamad Al Thani – felirat a földben

Gyerekkorunkban mindannyian ráírtuk a nevünket a dolgainkra, ezzel tudatva mindenki felé, hogy az a miénk. Katar korábbi uralkodója, Hamad Al Thani ennél kicsit messzebb ment, és egy 1700 x 500 méteres HAMAD feliratot kapartatott a tengerparti homokba, mely az űrből is látható volt. Azért a múlt idő, mert két év után Hamad Al Thani megunta a feliratot és inkább beborította homokkal. Ettől függetlenül azért még mindig érdemes rá vetni egy pillantást a Google Maps-on keresztül, ahol még mindig látható a H betű egy része.

5 Bidzina Ivanisvili – fa

Az egykori grúz miniszterelnök és üzletember, Bidzina Ivanisvili is tudja, hogyan kell szórni a pénzt. Egyszer például úgy megtetszett neki egy 560 tonnás tulipánfa, hogy mindenáron a saját arborétumába szerette volna szállíttatni. Ehhez a művelethez azonban csatornát kellett ásni, utat építeni és alagutat vájni, hogy a nem mindennapi fa végül Bidzina Ivanisvili kertjében landolhasson. Aki esetleg azt gondolná, hogy környezetbarát megfontolásból történt ez az akció, az nagyot téved, az imént említett bonyolult útvonal kialakítása közben ugyanis több száz (talán ezer) kevésbé különleges fát kellett kivágni.

6 Bill Gates – saját város

Bill Gates 80 millió dollárt költött egy 100 négyzetkilométeres földterület megvásárlására Arizónában, hogy ott hozhassa létre a saját maga „okos-városát”, ahol csak és kizárólag progresszív gondolkodású emberek élnek. A Belmont névre keresztelt városban minden rendelkezésre álló technológia megtalálható lesz: a lakosoknak okos-házaik lesznek, sofőr nélküli autók közlekednek, autonóm szolgáltatásokkal, kifejlett adatközpontokkal és progresszív iskolákkal, hogy az átgondolt infrastruktúráról és a villámgyors internetről már ne is beszéljünk.

7 Jeff Bezos – ,,örök” óra

A világ jelenlegi leggazdagabb embere, az Amazont alapító Jeff Bezos 42 millió dollárt költött egy órára, ami a tervek szerint 10 ezer évig fog működni. Az órát működtető technológia kifejlesztése 12 évet vett igénybe, maga a szerkezet pedig a Mount Diablo hegy belsejében lesz Nyugat-Texasban. Az óra építése már megkezdődött, melyről videót is láthattok, ha ellátogattok Jeff Bezos Twitter oldalára.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?