Egyéb

Egy pszichoterapeuta filozófiai mini-történeteket ír egy lányról, akiben minden nő felismeri önmagát

Ahogy a híres költőnő, Dorothy Parker is mondta: „ha egy férfi értené, hogy mit gondol egy nő, akkor sem hinné el”. Aglaia Dateshidze, orosz pszichoterapeuta ennek ellenére mégis megpróbálta papírra vetni a női gondolkodást, és filozófiai minitörténeteken keresztül bemutatni annak működését. Az így született ismeretlen lányról szóló fiktív történetek pedig már csak azért is zseniálisak, mert minden nő megtalálja bennük önmagát.

 

 

 

1

Volt egyszer egy lány. Arról álmodott, hogy táncosnő lesz, de túl lassan haladt a célja felé, mert lusta volt. Minden reggel 6-kor kelt, hogy reggelit készítsen a gyerekeknek, elvigye őket az óvodába, elmosogasson, bevásároljon, vacsorát főzzön, közben kicsit dolgozzon, majd házi feladatot ellenőrizzen és lefekvés előtt meghallgassa a férjét, hogy elmesélje, milyen volt a napja. Éjjelente az ágyban fekve bánkódott, amiért sohasem tudott táncolni. Lusta volt, mint mondják!

2

Volt egyszer egy lány. Nagyon szűk belső világgal rendelkezett, aminek olyan keskeny volt a bejárata, hogy csak akkor fértek be rajta az emberek, ha levágták a kezeiket, a lábaikat és néha a fejüket is. A lány azonban egy nap el akart repíteni valakit ebbe a belső világba és megmutatni ennek a bizonyos személynek mindenét, ez a személy azonban roppant unalmasnak találta. A lány által alkotott belső világban ugyanis az emberek szótlanul ültek, csak nézték egymást, némelyiküknek pedig még feje sem volt.

3

Volt egyszer két lány. Az egyiknek méregdrága ruhája volt, amit egy közeli márkás boltban vásárolt magának. A másik lánynak egy saját maga által kötött ruhája volt, ez azonban tökéletesen illeszkedett a testére, hiszen szó szerint magára lett szabva. Az első lány úgy gondolta, hogy a személyre szabott ruha túlságosan szemérmetlenül néz ki, hiszen a kelleténél jobban kihangsúlyozza a lány idomait. A másik lány eközben az erkélyen állt, hallgatta a tengert és a Holdat nézte.


4

Volt egyszer egy lány. Nem volt szégyenérzete, sem bűntudata, sem pedig lelkiismerete. Minden mása viszont igen.

5

Volt egyszer egy lány. Egyfolytában menekült a depresszió elől. Munkából-munkába, onnan a sportba, tanulásba, férfiakba. De egyszer a menekülés közben megcsúszott és hosszú időre depresszióba esett. Csak feküdt ott és pihent, de viszont amikor felkelt, minden megváltozott. Többé nem futott a depresszió elől, megtanult csendben, emelt fejjel szembenézni a problémákkal és többé senki sem tudta befolyásolni őt.

6

Volt egyszer egy lány. Azt gondolta, hogy ő uralja a világot. De egyszer kiderült, hogy tévedésben él és valójában csak próbálja kontrollálni azt, ami nem is tőle függ.

7

Volt egyszer egy lány. Senki sem játszott ezzel a lánnyal. A lány nagyon ideges volt másokra, míg észre nem vette, hogy tulajdonképpen nem mások nem játszanak vele, hanem ő nem játszik másokkal. Ekkor elkezdte.

8

Volt egyszer egy lány. Egy nap a lány belefáradt abba, amit csinált. Csak ült és gondolkodott, hogy mi tévő legyen. De az egyetlen, ami eszébe jutott, az a semmi. Úgyhogy semmit sem csinált.

9

Volt egyszer egy lány. Azt hitte, hogy a boldog család, a siker, a pillangók, a virágok felé rohan. De egy nap kiderült, hogy csak rohan.

10

Volt egyszer egy lány. Úttörő volt: mindig készen állt, mindig igaza volt, mindig az első volt, mindig példaként emlegették. Röviden szólva: nagyon nehéz volt ezzel a lánnyal…

11

Volt egyszer egy lány. Egy nap azt mondták ennek a lánynak, hogy egy bolond és nincs rendben az agya, ezért elküldték őt az igazi nőkhöz, hogy majd ők kezelésbe veszik őt.

De az első „igazi nő” nagyon elfoglalt volt, nem volt ideje a lányra. A második „igazi nő” egész nap a fürdőkádban lustálkodott, szemét sem fordította a lányra. A harmadik „igazi nő” egész nap tarantellát táncolt és nevetett.

„Ezek is bolondok, nincs rendben az agyuk” – gondolta a lány, majd megnyugodott.

 

 

 

 

 

 

12

Volt egyszer egy lány. Egy nap rájött ez a lány, hogy boldog. Azóta esténként a konyhában ül és nem tudja, hogyan birkózzon meg ezzel a boldogsággal.

13

Volt egyszer egy lány. Ronda volt. Egyfolytában csak sírt és sírt, majd különféle módokon próbálta szebbé tenni magát: befestette a haját, drága ruhákat vett, profi sminkeshez járt. Így élt és így is ment férjhez. Egy nap azonban a férje levette a drága ruháit, kiengedte a haját és letörölte a sminkjét – a lány még így is szép volt. Senki se lepődött meg ezen, kivéve a lányt.

14

Volt egyszer egy lány. Imádta elárulni magát és az elveit azért, hogy mások megkedveljék. Elárulta magát a pénz miatt, elárulta magát a szerelem miatt. Egy nap azonban meglepődött rajta, hogy a hozzá közelálló emberek nem hajlandók elárulni magukat az ő kedvéért. Ekkor árulóknak nevezte őket!

15

Volt egyszer egy lány. Keveset aludt és sokat dolgozott. Egy nap úgy döntött, hogy vesz magának egy meleg bundát és egy méregdrága autót, amiben ülésfűtés is van. Korán hajnalban kelt, és a meleg bundájába takarózva beült az elegáns, fűtött autójába. Ekkor mosolyogni kezdett, mert úgy érezte, hogy boldog – de legbelül még mindig csak aludni akart.

16

Volt egyszer egy lány. Mindent csak keresgélt… és végül meg is találta.

17

Volt egyszer egy lány. Gyönyörű volt. Túl okos volt ahhoz, hogy a diszkóban ölelgessék őt a férfiak, hogy a tengerparton táncoljon éjszaka, hogy bort igyon idegenekkel, hogy beleszeressen egy rossz fiúba, hogy nevessen a rossz vicceken és hogy hülyeségeket csináljon. Mikor felnőtt, már nem akart többé okos lenni és engedékenyebb lett magával. Valamilyen okból kifolyólag azonban ez még okosabbá tette őt.

18

Volt egyszer egy lány. Folyamatosan rohant. Senki sem érte őt utol, ezért egyedül maradt.

19

Volt egyszer egy fiú. Nagyon jól ismerte a nőket. Sétált velük balra, sétált velük jobbra. De egyszer egy teljesen érthetetlen lányba botlott. Olyan érthetetlen volt, hogy azért, hogy jobban megértse, feleségül vette és az egész hátralévő életét annak szentelte, hogy megértse ezt a lányt.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?