Egyéb

Bajban Matolcsyék: Súlyos árat fizethetnek a magyarok, ha ez bekövetkezik

Ebből baj lehet.

 

Magyar Nemzeti Bank friss tanulmányában ecseteli, hogy a szigorításokra, így például a kamatemelésre is a járvány, majd a rekorder infláció okozta veszteség miatt volt szükség.

Tavaly mintegy 400 milliárd forint volt a mínusz: ezt az összeget az eredménytartalékuk csak részben fedezte, de a jegybank saját tőkéje pozitív tartományban tudott maradni. A várakozások szerint azonban ez az összeg év végére negatívba fordul,

így 2024-ben költségvetési térítésre lehet szükség.

A számítások szerint idén 340-425 millárd forint között alakul majd az a teher, amelyet a költségvetésnek cipelnie kell Matolcsy Györgyék kamatpolitikájának hála. Sőt, ez csak ötöde a teljes összegnek – mivel a költségvetési térítésnek 5 évre kell eloszlania –, így

az idei várható veszteség meghaladja majd a 2000 milliárdot is.

„A szigorítások ahhoz is hozzájárulnak, hogy a 2022-es egyensúlyvesztés után a magyar gazdaság idén már közeledik az egyensúly ismételt eléréséhez, ami nélkül nem valósítható meg a fenntartható gazdasági növekedés.

A jegybank a magas kamatszint fenntartásával nyerte meg az ehhez szükséges időt, egyúttal a pénzpiaci stabilitás megőrzésén keresztül támogatta az elsődleges, árstabilitási céljának elérését is.

Ennek a stabilizációnak az ára a jegybanki veszteség”

– próbálta megmagyarázni – az MNB, hogy miért „jó” hír gazdasági szempontból a veszteségük.

(via index.hu) | forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?