Hírek

Ilyen lesz az idei tél az egy időjárási modell szerint!

 
Kiderült, milyen lesz a decembertől február végéig tartó időszak az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) téli meteorológiai modellje szerint.Bár most éppen egy hidegfront miatt átkozzuk vagy éppen áldjuk az időjárást, az biztos, hogy a pár napos lehűlés után újra visszatér a 30 fokos meleg. Mindenki azt találgatja, lesz-e egyáltalán ősz, ahogyan a tavasz is csak pár hétig tartott,mivel szinte azonnal nyári üzemmódba fordult át a klíma.
 
 
 

Bár most éppen egy hidegfront miatt átkozzuk vagy éppen áldjuk az időjárást, az biztos, hogy a pár napos lehűlés után újra visszatér a 30 fokos meleg. Mindenki azt találgatja, lesz-e egyáltalán ősz, ahogyan a tavasz is csak pár hétig tartott, mivel szinte azonnal nyári üzemmódba fordult át a klíma.

A NOAA időjárási mkodellje szerint szokatlanul enyhe lesz a tél / Forrás: noaa.gov

 
 
 
 

Az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) most tette közzé téli meteorológiai modelljét, amelynek adatai alapján Európa nagy részén a téli időszakban is folytatódik a szokatlan időjárás. A Bild összefoglalója szerint a kontinens kisebbik részén 1, a nagyobbik, Magyarországot is magába foglaló területén pedig 2 fokkal lesz melegebb, mint az elmúlt évek átlaga. A decembertől február végéig tartó időszakra vonatkozó előrejelzésüket elsősorban a tengeráramlatok sokévi megfigyelésére alapozzák.

Így alakult Magyarország téli átlaghőmérséklete 1901-től / Forrás: Met.hu

 
 
 
 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján a téli középhőmérséklet Magyarországon az 1981–2010-es normál időszakban -0,08 fok volt. A telek hőmérséklete 1901-óta 0,97 fokkal emelkedett, ám ez a változás statisztikai szempontból nem jelentős. Ugyanakkor a legutóbbi 36 tél középhőmérséklete már 1,9 fokkal nőtt, ami figyelmeztető jel.

  Az évszakok átlaghőmérsékletének változása Magyarországon / Forrás: Met.hu

 
 
 

Ezt összevetve a NOAA idei télre vonatkozó, az átlaghoz képest kétfokos emelkedést jelző előrejelzésével azt látjuk, hogy egy enyhe, szinte fagymentes időszak vár ránk márciusig.

 
 
 

forrás

 



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?