Állat, Érdekes

16 kép amely megmutatja, hogyan változtak meg a kutyák 100 év szaporítás alatt

Hosszú évek során, a kutyatenyésztők célja az volt, hogy minél több, eltérő fizikai és mentális tulajdonsággal rendelkező fajt tenyésszenek ki a jövőbeli gazdik számára. Ennek meg is lett az eredménye: a farkastól származó kutyának több száz, különböző megjelenésű és viselkedésű fajtája létezik, azonban 100 éve még nem rendelkeztek ennyire eltúlzott vonásokkal és arányokkal. Nyolc kutyafajtán keresztül mutatjuk be, mi történt velük az elmúlt száz év során, a tenyésztésnek köszönhetően!
 




Bull Terrier: A korábban karcsúbb megjelenésű kutyák a túltenyésztés következtében sokkal “zömökebbek”, és pofájuk is megváltozott. Gyakori egészségi problémaként a fogbetegség jelenik meg ennél a fajtánál, mert a túltenyésztés miatt a kelleténél több foguk van.

Németjuhász: 100 éve közepes termetű kutyák voltak, azonban az évek alatt jelentősen megnőttek: átlagosan 15 kilóval nyomnak többet, testük hordószerű lett, hátuk meredekebben lejt, emiatt gyakoriak a németjuhászok között a különböző lábproblémák.

 

 

 




 

 

 

Mopsz: Jellegzetes arcberendezésük már ekkor is megvolt, a tenyésztők már akkor arra koncentráltak, hogy a lehető legjellegzetesebb legyen a pofájuk. Az évtizedek alatt ezek még markánsabbak lettek, és itt is megfigyelhető, hogy testfelépítésük érezhetően zömökebb lett. A túltenyésztés miatt számos egészségügyi problémával kell szembenézniük: magas vérnyomás, szívproblémák és a lélegzetvétel nehézsége.

Boxer: Jellegzetesen rövid pofájuk van, az “előtte-utána” képeken jól látható, hogy a tenyésztők arra törekedtek, hogy ez minél hangsúlyosabb legyen. Emiatt náluk is jelentkeznek a légzési problémák, illetve a hőségben nehezebben tudják szabályozni a testhőmérsékletüket.






Tacskó: Régebben is rövid lábuk volt, azonban testükhöz képest arányosabb volt a hosszúságuk. Az intenzív tenyésztésnek köszönhetően a tacskók tulajdonságai is eltúlzottak lettek. Mára a nyakuk és a hátuk hosszabb lett, emiatt a lábaik “összementek” annyira, hogy mellkasuk szinte a földet súrolják. Emiatt a többi kutyafajtánál gyakrabban fordulnak elő a tacskók között különböző csigolyaproblémák.

 





 

West Highland White Terrier: 1915-ben ez a kutyafajta híres volt a sportosságáról és jó ösztöneiről. A túltenyésztés miatt azonban ezek a tulajdonságok megfakultak. Száz év alatt a tenyésztők célja az olt, hogy ezek a terrierek alacsonyabbak, kisebbek legyenek, emiatt kevésbé atletikusak és romlottak az ösztöneik is.

Bernáthegyi: Őseikhez képest mára sokkal nagyobbak lettek, pofájuk rövidebb, bundájuk hosszabb lett. Manapság a munkatűrésük jelentősen csökkent, mert ezen változások miatt kevésbé terhelhetőek a gyors kimelegedés miatt.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?