Belföld, Hírek

Rusvai Miklós virológus szerint határhoz érkeztünk, lépni kell – Ön kötelezővé tenné a Covid elleni védőoltást?

Fogytán a türelem? Egyre több helyen fontolgatják a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételét, hogy az őszi negyedik járványhullám minél kevesebb emberi és anyagi áldozattal járjon.

 

 

 




 

Bár sokáig dobogósok voltunk az oltakozásban, mára a 17. helyre csúsztunk vissza az európai országok között. Az elmúlt hetekben vészjóslóan megtorpant az újonnan oltásra jelentkezők száma, a lakosság 58 százalék körüli átoltottságával pedig messze vagyunk még a remélt nyájimmunitástól. Erre jön még rá a delta (indiai) mutáns vírus, amely kétszer-háromszor fertőzőképesebb, mint a tavasszal 20 ezer magyar áldozatot követelő brit variáns. Bár a számok még alacsonyak, a járvány már nálunk is felszálló ágba került.

– Nagyjából elértük azt a határt, ami a magyar embereknél a vakcinázás elfogadottságát jelenti. Nagyon sok az olyan ember, aki nem érzi szükségét annak, hogy egy ilyen halálozással és ilyen betegségokozó képességgel rendelkező vírus ellen védekezzen. Ez szerintem szíve joga az állampolgároknak – elemezte a kialakult helyzetet a Blikknek Dr. Rusvai Miklós virológus.

Oltás a Semmelweis Egyetem Ortopédia Klinika Szakrendelőjében / Fotó: MTI - Mónus Márton
Oltás a Semmelweis Egyetem Ortopédia Klinika Szakrendelőjében / Fotó: MTI – Mónus Márton

A várható őszi szigorítások, lezárások ismét rengeteg embernek a munkáját, megélhetésék veszélyeztetnék, így világszerte egyre több szó esik a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételéről. Orbán Viktor már június közepén bejelentette, hogy az egészségügyben minden dolgozó számára kötelező lesz felvenni az oltást, majd a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László vetette fel, hogy egyéb munkakörökben is előírhatná ezt a kormány.

Emlékezzünk, tavaly télen Parragh László vetette fel az iparűzési adó elengedésének ellentmondásos ötletét a kormánynak, amelyet aztán kisebb enyhítésekkel a kormány meg is szavazott. Nem kizárt, hogy ismét hasonló dolog fog történni a kötelező oltásokkal kapcsolatban, és az orvosokon túl más munkavállalókra is kiterjesztik a kötelező érvényű Covid elleni védőoltást.

Rusvai Miklós szerint ez jogilag sem jelenthet gondot, hiszen már most is vannak olyan foglalkozások, ahol előírásszerűen fel kell venni bizonyos oltásokat.

– Az erdészeknél vagy a vadászoknál is kötelező a veszettség és a kullancs encephalitis elleni oltás. Ezt el kell fogadnia a munkavállalónak – hozott példát a virológus, aki szerint például a pedagógusoknál lehet indokolt a kötelező oltás. – A munkáltató szíve joga így dönteni, és akkor azt el kell fogadnia a munkavállalónak – érvelt Rusvai.

A virológus a teljes lakosság kötelező beoltását viszont nem támogatná a koronavírus-járvány esetében.

– Ne feledjük, átlagosan körülbelül két százalékos halálozási aránnyal rendelkező betegségről van szó, nem arról, hogy a fertőzöttek fele meghal. Akik nem kérnek az oltásból, elsősorban saját magukat veszélyeztetik, hiszen azok közül, akik beoltatják magukat, százezerből csupán két ember hal meg átlagosan a betegségben – mondta. Éppen ezért szerinte ebben az esetben nem indokolt elvenni az emberektől a szabad döntés lehetőségét.

A szakember szerint vannak még eszközök a kormány kezében, hogy tovább növeljék a lakosság átoltottságát a hőn áhított nyájimmunitás reményében.

– Jó ötletnek tartom, hogy az időseket megpróbálják még egyszer rábeszélni az oltakozásra – kezdte Rusvai. – Jó lenne az oltási regisztráció megszüntetése is, mert az átoltottság nagyon alacsony a szegény, számítógépes tudással nem rendelkező emberek között. Ha a regisztráció kötelezettségét eltörölnék, és ezek az embereknek bármikor, amikor háziorvoshoz mennek például vérnyomást mérni, gyógyszert íratni vagy jogosítványt hosszabbítani, fel lehetne ajánlani nekik az oltást. Ezzel pár százezerrel még lehetne növelni az oltottak számát.

Rusvai szerint a regisztrációnak már csak azért sincs értelme, mert már megszánt a vakcinahiány, ráadásul az oltási igazolvány sem jelent már semmiféle előnyt belföldön.

 

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?