Érdekes, Hírek

Fingással is terjed a koronavírus néhány brit miniszter szerint

Egy ausztrál orvos éppen ezért azt tanácsolja, hogy a járvány ideje alatt lehetőleg ne szellentsen senki csupasz fenékkel.

 

 

 


Az eddig ismert módokon túl nem lehet kizárni, hogy akár fingással is terjedhet a koronavírus a brit kormány miniszterei szerint, írja a The Telegraph. A lapnak nyilatkozó, meg nem nevezett politikusok „hiteles forrásból származó anyagokat” olvastak arról, hogy a fertőzöttek szellentése zárt térben ugyanúgy terjesztheti a világjárványt, ahogy az egyszerű kilégzés vagy nevetés.

A forrás szerint egy ausztráliai mosdóban bizonyítottan kapta el valaki úgy a koronavírust egy fertőzöttől, hogy a két ember között „bizonyítottan kimutatható a genomikai összefüggés”. Ezen felül egy hongkongi esetről is tudnak, amikor a karantén alatt az U-csövek kiszáradása miatt terjedhetett el a vírus a szennyvízhálózaton keresztül.

Egy másik miniszter azt mondta a lapnak, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint a Covid-19 olyan „légzőszervi betegség, melynek átvitele többnyire szájon és orron át történik”. Az pedig csak egy részletkérdés, honnan érkezik a fertőzött levegő.

Boris Johnson miniszterelnök szóvivője cáfolta, hogy a kormánynak tudomása lenne olyanokról, akik mások szellentése miatt fertőződtek meg. Ugyanakkor hozzátette, hogy nem zárnak ki semmit, és „felülvizsgálják a legfrissebb tudományos bizonyítékokat”.

Egy átlagos ember naponta nagyjából 25 alkalommal szellent. A vizsgálatok szerint a koronavírus-járványért felelős SARS-CoV-2 vírus jelen lehet a fertőzöttek székletében. Azonban a betegség terjedésének esélye szellentéssel elég csekély, mivel az emberek jellemzően alsóneműt és szoknyát vagy nadrágot is viselnek a fingás közben. Ezek pedig az arcmaszkokhoz hasonlóan kiszűrik a veszélyes részecskék többségét.

A szellentéssel történő Covid-fertőzés először tavaly került szóba egy ausztrál podcastban. Az adásban nyilatkozó orvos is arról beszélt, hogy éppen a vírusrészecskék szabadon áramlása miatt a járvány ideje alatt lehetőleg kerüljük a csupasz fenékkel fingást.

A pandémia kezdeti időszakában a kínai járványügyi hivatal is felhívta a figyelmet az alsónemű viselésére. Indoklásuk szerint az alsónadrágok, bugyik, nadrágok és szoknyák hatékonyan előzhetik meg a levegőbe eregetett koronavírus terjedését az emberek között.

A tudósok világszerte – így Magyarországon is – rájöttek, hogy a koronavírus örökítőanyaga kimutatható a szennyvízből. Az eredmények akár hetekkel előre jelezhetik a járvány dinamikájában fellépő változásokat, sőt, már az egyes mutációk jelenlétét is ki lehet mutatni a mintákból.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?