Belföld, Hírek

Jogerősen elítélték az oltás- és gyógyszerellenes szülőket

A gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt L. Cs. és társa ellen indult büntetőügyben a Fővárosi Ítélőtábla nem találta alaposnak sem a súlyosításra irányuló ügyészi fellebbezést, sem pedig a felmentésért bejelentett védelmi fellebbezéseket, így helybenhagyta a Budapest Környéki Törvényszék elsőfokú ítéletét. A perben tanúként érintett volt Márki-Zayné Vincze Felícia Márki-Zay Péter, jelenlegi hódmezővásárhelyi polgármester felesége is.

 

 

 

 


Az apát és az anyát felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, mert a szülők nem gondoskodtak arról, hogy gyermekük megkapja az újszülöttek számára kötelezően előírt K-vitamint. A K-vitamin képes megakadályozni egy ritka, ám életveszélyes szövődményt, a csecsemőkori agyvérzést. A bizonyítási eljárásban igazságügyi szakértői álláspontként elhangzott: különösen azoknál a csecsemőknél van így, akiket csak anyatejjel táplálnak.

A család gyermeke L. Endre 2013-ban hunyt el, nyolchetes korában. Amikor rosszul lett, a szülők épp vendégségben voltak. A gyerek reggel óta hányt, később már sugárban. Nem evett, nem tudott inni, délutánra a hányása már véres lett, de a szülei nem hívtak hozzá orvost.

Az egyik, 2019-ben tartott tárgyaláson kiderült, a később elhunyt csecsemő az A Te Szülésed Kft.-nél született, Márki-Zayné Vincze Felícia szülésznő segédletével, akit tanúként hallgatott meg a bíróság. A születés időpontjában Márki-Zay Péter, a jelenlegi hódmezővásárhelyi polgármester volt a cég tulajdonosa és ügyvezetője. Az idén május 26-án tartott legutolsó nyilvános tárgyaláson az anya megpróbálta áthárítani a felelősséget Márki-Zaynéra. Azt állította, hogy azért nem adott a gyermekének K-vitamint, mert sem a szülésznő, sem az alkalmazásában álló újszülött gyógyász nem világosította fel, hogy miért van rá szükség. a bíróság megállapította: A  bíróság ugyanakkor megállapította: a Te Szülésed Kft.  szóban és írásban is megadta a szükséges tájékoztatást a szülőknek, akik azonban azt könnyelműen figyelmen kívül hagyták.

Az ítélet indoklása megemlíti a vádlottak viselkedését is a tárgyalások folyamán:”A sértett haláláért még a másodfokú eljárásban is másokat hibáztattak, a felelősségvállalás és a bűntudat teljes hiánya jellemezte viselkedésüket. A fellebbezési eljárásban előadott védekezésük is azt igazolta, hogy tettükkel egyáltalán nem szembesültek” – áll a közleményben.

 

 

 

 

forrás: hvg.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?