Belföld, Hírek

Mi az a ritka alapbetegség, ami elragadta a koronavírus 21 éves áldozatát? Ijesztő tüneteket produkál

Riasztó esetről számolt be Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs délelőtti tájékoztatóján: elhunyt egy 21 éves lány, a hivatalos statisztika szerint a koronavírus-járvány 874. magyarországi áldozata.

 

 

 




 

A vírust azonban csak a halála után mutatták ki a szervezetében, és Müller Cecília utalt rá, hogy egy „gyors lefolyású, tragikus, az élettel összeegyeztethetetlen” betegség végzett vele. Az operatív törzs a trombocitopéniát és az agyállományi vérzést nevezte meg. De mi is ez a ritka betegség, amivel nem tudott megküzdeni a fiatal lány szervezete?

Müller Cecília szerint „gyors lefolyású, tragikus, az élettel összeegyeztethetetlen” betegség végzett a fiatal lánnyal, de a statisztikákba koronavírusosként kerül be / Fotó: MTI

 

 

trombocitopénia az úgynevezett vérlemezkék (trombociták) számának drámai lecsökkenését jelenti a vérben. A legjellemzőbb tünet, hogy enyhébb sérülések esetén is indokolatlan méretű véraláfutások jelentkeznek a bőrön, vér jelenhet meg a székletben és a vizeletben. Gyakran leukémia vagy limfóma (nyirokrendszer daganatos megbetegedése) tünete lehet. Az is előfordulhat, hogy az immunrendszer nem megfelelő működése okozza a vérlemezkeszám csökkenését; ez leggyakrabban gyermekeket érint.

Még ennél is súlyosabb esetnek tűnik a 21 éves lány másik megjelölt alapbetegsége, az agyállományi vérzés, ami a trombocitopénia szövődménye lehet. Voltaképpen a szélütés egyik fajtája: az agyszövetbe történő bevérzést jelenti. Lefolyása rettenetesen ijesztő. Hirtelen jelentkező fejfájással kezdődik, amit fokozódó idegrendszeri tünetek követnek: izomgyengeség, bénulás, majd a beszéd- és látásképesség elvesztése. A nagy vérzéssel járó esetek több mint fele sajnos halállal végződik.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?