Belföld, Hírek

A kiszámíthatatlan negyedik hullám miatt veszélyhelyzet lenne a választások idején is

Újabb salátatörvényt nyújtott be a parlamentnek a kormány.

 

 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Gulyás Gergely miniszter által jegyzett javaslat szerint az Orbán-kormány 2022. június elsejéig meghosszabbítaná a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetet – írja az mfor.hu.

Az Országgyűlés korábbi döntése szerint a veszélyhelyzeti rendeletek jelenleg csak január 1-jéig érvényesek, a javaslat célja éppen ezért a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvény hatályának meghosszabbítása

a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében.

A javaslattal számos olyan intézkedés hatályát meghosszabbítják, amelyeket a kormány a Covid-veszélyhelyzet miatt hozott. Mivel jövő tavasszal lesznek a választások, kitérnek arra is, hogy a választás kitűzése az Alaptörvényből következik, azt nem befolyásolja a különleges jogrend. A népszavazást is le lehetne bonyolítani.

Az indoklás szerint Magyarország Európa egyik legeredményesebb oltási programjával küzd a koronavírus-járvány ellen, de a negyedik hullám kiszámíthatatlansága miatt elengedhetetlen a fokozott és hatékony védekezés lehetőségének biztosítása. A kormány szerint az elmúlt másfél év bizonyította, a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták ezeket a célokat.

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?