Belföld, Hírek

Sokkoló: ólommérgezésben szenved minden harmadik gyerek

A mérgezés hazánkban is jelen van, nemrégiben mutatták ki, mennyire magas megbetegedések száma.

 

 

 




 

Az ólommérgezés korábban nem ismert mértékére mutat rá egy legújabb kutatás. Globálisan körülbelül 800 millió gyerek vérének ólomszintje éri el vagy haladja meg a normális szintet, ami már beavatkozást igényelne a súlyosabb idegrendszeri károk elkerülése érdekében.

Az UNICEF és a Pure Earth legfrissebb, Toxikus igazság című jelentésében írnak a mostani helyzetről. A vér ólomszintje a legtöbb magas jövedelmű országban csökkent az ólmozott benzin és a legtöbb, ólom-alapú festék forgalomból való kivonása óta. Viszont az alacsony és közepes jövedelmű országokban továbbra is emelkedik. A veszélyeztetett gyerekek közel fele Dél-Ázsiában él – írja a HVG.

A jelentés megállapítja, hogy az ólom-sav tartalmú akkumulátorok informális és kifogásolható újrahasznosítása vezető szerepet játszik az ólomszennyezésben. További szennyezési forrás lehet például az ólomcsöveken keresztül áramló víz, a bányászatból származó ólom, az ólomalapú festék és pigment, avagy az ólmozott benzin.

A gyermekkori ólommérgezés összefüggésbe hozható a mentális egészség zavaraival, viselkedési problémákkal, valamint a bűnözés és az erőszak növekedésével is. Az idősebb gyermekeknél növeli a vesekárosodás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A víz ólomszintjét folyamatosan vizsgálják Magyarországon. A víz ólomszintje több budapesti óvodában, illetve magánlakásban is meghaladta a maximum szintet, ezért az ólomcsövek teljes cseréje szükséges. Mindemellett mielőtt csapvízet innánk, érdemes minimum egy percig folyatni a vizet.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?