Belföld, Hírek

MSZP: Nem 17, hanem 75 milliárd forint közpénzbe kerülhetett a Mátrai Erőmű visszavásárlása Mészáros Lőrinctől

Sok érdekesség van a szocialistáknak az MVM által megküldött dokumentumokból.

 

 

 

 




 

„Vételárral, hitelkiváltással, tőkeemelésekkel és anyavállalati kölcsönökkel együtt akár több mint 75 milliárd forintunkba is fájhatott, hogy az állami MVM Mészáros Lőrincéktől megvette a Mátrai Erőművet” – írja a Népszava az MSZP által nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter még márciusban tájékoztatott arról, hogy a december 23-án bejelentett adásvétel lezártával az MVM 17,44 milliárd forintot fizet Mészáros Lőrinc két érdekeltségének, az Opusnak és a Status Energy Magántőkealapnak a Mátrai Erőmű 72,66 százalékát birtokló Status Power Invest Kft.-ért. Júliusban a Párbeszéd adatigénylése nyomán kiderült, hogy az MVM kiváltotta a megvett cégek közel ötmilliárdnyi tartozását is.

Az MVM igazgatósága viszont mindezeken felül a megvásárolt Status Power Invest Kft.-nek legfeljebb 7,4 milliárd forint hitel- és ugyanennyi tőke-, a kft. áttételes résztulajdonában álló Mátrai Erőmű Zrt.-nek 11,4 milliárd forint hitel- és 19 milliárd forintos tőke-, az ez alá tartozó Status Geo Investnek pedig legfeljebb 7,6 milliárdos hiteljuttatást is javasolt – derül ki az MSZP dokumentumaiból.

A Népszava utánajárt, és megállapította, hogy eddig csak hézagosan jelentek meg ezek az összegek a cégaktákban. A lap szerint „az MVM egy szinte teljesen lerongyolódott társaságcsoportot vett át, ahol a napi továbbműködtetéshez tartották szükségesnek a – nem túl kedvező hiteleket kiváltó – új, tízmilliárdos anyavállalati kölcsönöket.”

Az MSZP szerint „Mészáros Lőrinc az Orbán-kormány támogatásával így könnyen nézhet új területek, új befektetések után, miközben a Mátrai Erőmű összes terhe az adófizetőkre hárul.”

Mivel az adatokat csak részlegesen, kitakarva kapta meg Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, pert indított az MVM Magyar Villamos Művek Zrt-vel szemben.

„A részletes dokumentumok megismerését követően pedig tiltott állami támogatás miatt panaszt fogunk tenni az Európai Bizottságnál. Az eljárástól azt várjuk, hogy a tiltott módon juttatott előny visszaszerezhető Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől az állam részére.” – írják.

 

 

 

Az erőmű egyébként már Mészáros Lőrincék megjelenése előtt súlyos veszteséget halmozott fel Ezt később a tulajdonosok nem tudták csökkenteni, sőt, az osztaléksoron még 11 milliárddal csökkentették pénzügyi tartalékokat.

Az MSZP elnökének megküldött több száz oldalnyi dokumentumban számos kitakarás és hiányosság van, de az is kiderül belőle, hogy az MVM jelentkezett be a cégért. A DK kérdésére májusban az derült ki, hogy a PricewaterhouseCooperst kérték fel értékbecslésre, a most megküldött papírok szerint az MVM december 18-án először megbízta a tanácsadót, amely még aznap (!!!) leszállította a tanulmányt, az MVM igazgatósága pedig gyorsan kapcsolódó határozatot is fogadott el.

Az MVM – jelentős kitakarásokkal – megküldte a neves tanácsadó elemzését is. A cég a – ki nem takart – kockázatok közé sorolta a cég számára költséget jelentő szén-dioxid-kvóta tőzsdei árának jövőbeni alakulását, az engedélyek meglétét, valamint a környezetszennyező szénblokkok elöregedését és bezárási szándékát.

Kiderült, hogy az MVM a Mészárosék által kiadott adatokból hiányolta a kölcsönökkel kapcsolatos, részletes kimutatásokat. Sőt, a pénzügyi helyzetre vonatkozó terveket sem kapták meg. Így 2020-ban „további finanszírozási igény merülhet fel” – állapították meg.

Az igazgatóság szerint a kialkudott ár teljesen piaci alapú, ami így nem minősülhet (az EU-ban tiltott) állami támogatásnak. A kifizetéseket az MVM az általa felvett hitelekből állta.

 

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?