Belföld, Hírek

Kamuhíreket közlő magyar weboldalak szerkesztőit fogta el a rendőrség

Összehangolt akció keretében kapták el a többek között magyar koronavírusos halálával ijesztgető álhírportálok készítőit.

 

 

 

 

 




Kattintásvadász címekkel operáló álhírgyáros weboldalak szerkesztőit számoltatták el a rendőrök – írja a Police.hu.

Internetes oldalakon több olyan hírt jelentettek meg valótlanul, amelyek azt állították, hogy Magyarországon több ember fertőződött meg a kínai eredetű koronavírussal, továbbá fővárosi pályaudvarokon is emberek estek össze és haltak meg a fertőzés következtében. Emiatt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya nyomozást indított közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen.

 

 

 




 

 

 

A rendőrök megállapították, hogy a több tucat „kamuportál” és a hozzájuk kapcsolódó Facebook oldalak egyazon hálózat tagjai, amelyeken folyamatosan valótlan tartalmú híreket osztottak meg.

A köznyugalom megzavarására alkalmas tartalmakat kattintásvadász címekkel látták el, hogy azokat minél több – a nyomozás adatai szerint alkalmanként több százezer – felhasználóhoz juttassák el.

A hálózat felszámolására 2020. február 7-én összehangolt akciót tartottak, amely alkalmával több helyen végeztek kutatásokat és számos informatikai eszközt foglaltak le. A nyomozók egy férfit és egy nőt gyanúsítottként hallgattak ki, akik az eljárás során szabadlábon védekeznek.

A rendőrség sajtóosztálya megkeresésünkre telefonon elmondta: nem szeretnének reklámot az említett portáloknak, így nem árulják el, pontosan melyik oldalakról van szó. Ám a képek közzétételével remélik, hogy minél többen be tudják azonosítani az efféle álhíroldalakat.

 

 

 

 

forrás: szmo.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?