Hírek, Külföld

Nyilvánosan kivégeztek egy észak-koreai hajóskapitányt, mert külföldi rádiót hallgatott

Észak-Korea száz halász előtt kivégeztetett egy hajóskapitányt, mert titokban az amerikai kormány által támogatott Radio Free Asia és más tiltott médiumok adásait hallgatta a tengeren.

 

 

 

 


Radio Free Asia értesülései szerint a halálra ítélt kapitány beismerte, hogy legalább 15 éve hallgatott nem észak-koreai rádiókat. A férfit a rá neheztelő legénység adta fel a hatóságoknak Cshongdzsin kikötővárosában.

A cikkben megjegyzik, Észak-Koreában korlátozzák a külföldről származó információkhoz való hozzáférést, és aki azt megszegi, szigorú büntetésre számíthat.

A kapitány Kim Dzsongun rezsimjének halászott a tengeren. Az észak-koreai állam a közelmúltban ráparancsolt a halászhajókra, hogy növeljék a teljesítményt, mert élelmiszerhiány van az országban, ráadásul a nemzetközi szankciók miatt anyagilag sincsenek stabil helyzetben.

A Choi névre hallgató férfi a negyvenes éveiben járt és egy 50 hajóból álló flottát vezetett. 24 éves korában lett a hadsereg rádiósa, azóta hallgatta az RFA műsorait.

Államellenes bűncselekménnyel vádolták meg, nyilvánosan végezték ki száz másik kapitány és halfeldolgozó üzemek vezetői előtt. A kapitányt agyonlőtték. Tette miatt több mást képviselőt is elbocsátottak vagy áthelyeztek.

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?