Érdekes, Étel/Recept

A világ 11 legdrágább étele, amiért nagyon mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk

Mindannyian ismerünk olyan ételeket, melyeket csak különleges alkalmakkor engedhetünk meg magunknak a borsos áruk miatt. Ilyen például a lazac, a szarvasgomba, a marhasteak és még sorolhatnám. Vannak azonban olyan ételek, melyek olyan elképesztő árcédulát kaptak az előállításuk után, hogy az előbb említett élelmiszerek szó szerint eltörpülnek mellettük. Az alábbi listán ezeket, vagyis a világ 11 legdrágább ételét gyűjtöttük most össze.

 

 

 

 

1 Foltostönkű gyűrűspereszke

A japánoknál óriási tiszteletnek örvend a matsutake (macutake) gomba, aminek darabjáért nagyjából 30 ezer forintot kérnek el, kilója kb. 600 ezer forint.

2 Kopi Luwak-kávé

A Kopi Luwak, más néven a civet coffee a világ egyik legritkább és legdrágább kávéja. Meglepő, de az ázsiai különlegesség kilónkénti ára nem az íze miatt éri el a 600 amerikai dollárt, vagyis a százharmincezer forintot. A főként Japánban és Amerikában vásárolható kávé borsos árát egyedülálló előállítása viszi a csillagos égbe. Egy átlagos kávé korszerű feldolgozása mosással történik, ahol az eljárás során a szemeket osztályozzák, húsát eltavolítják, majd mossák és szárítják.

A Kopi Luwak esetében a feldolgozást a természet egyedi módon oldotta meg: a fákon élő, indonéziai cibetmacskaféle, a közönséges pálmasodró megeszi a kávébabot, ami a beleken keresztül, ürülékként távozik. Ezek után a vállalkozóbb szellemű őshonosok óvatosan kikapirgálják a kávészemeket a cica székletéből… John Martinez, jamaicai kávéguru elmondása szerint a civet kitűnő, jellegzetes és titokzatos ízét a macska speciális olajat termelő mirigyeitől kaphatja. Persze rengeteg a hamisítvány.

3 White Pearl (albínó) kaviár

A Kaszpi-tengeren őshonos albínó tokhal ikrájából készülő kaviár kilója 2,8 millió forint. Az albínó kaviár olyan ritka, hogy a cég 100 évre előre vesz fel rendeléseket, és amikor épp találnak feldolgozható ikrát, akkor azt az éppen soron következő vásárlónak adják el.


4 Fecskefészek leves

A fecskefészek leves még ma is az egyik legborsosabb áru éttermi fogás. Tévedés azt gondolni, hogy bármely madár fészke alkalmas eme különlegesség elkészítésére. Kizárólag az Ázsia sziklás tengerpartjain élő szalangála fecske nyálával összetapasztott fészek a megfelelő, mely apró halakból, algából áll, ezért kiemelten magas a protein- és jódtartalma is. A sziklás falakhoz tapasztott, szűk csészére emlékeztető formájú fészkeket a hím madár hordja össze, olykor akár 35 éven keresztül. Ezeket forró, sűrű csirkehúslevesben megfőzik, amiben a fészkek megpuhulnak majd zöldségekkel ízesítik, hol édes, hol savanykásabb fűszerezéssel. Egy liter ilyen leves körülbelül 800 ezer forintba kerül.

5 Sáfrány

A történelem egyes korszakaiban, a sáfrány drágább volt az aranynál. Napjainkban is, a sáfrány a legdrágább fűszer a világon. A sáfrány, arany- narancssárga színű és a sziglice nevű kék virág bibéjéből nyerik, ami Törökországból származik. 1 kg sáfrány előállításához körülbelül 300 ezer bibe összegyűjtésére van szükség, és ez a gyűjtés csak kézzel végezhető.

6 Isztriai szarvasgomba

Sárgás-vörösesbarna külsejű, éretten barna húsú gomba nagyon változatos mérettel és alakkal. Illata eltéveszthetetlen, fokhagymára emlékeztető. Főként Olaszországban és a Balkánon él, hazánkban nem tömeges előfordulású. Kocsányos tölgy és fehér nyár alatt terem októbertől decemberig. Az egyik legdrágább, legexkluzívabb fajta, ára elérheti az 500.000 Ft/kg-os egységárat is.

7 Ayam Cemani (fekete csirke)

A csontja, a húsa és a belső szervei is feketék ennek a különleges tyúkfajtának, amelynek a neve: Ayam Cemani. A madár Indonéziából származik, és igen ritka, így nem véletlenül lett országa legegzotikusabb állata. A fekete tyúk színét a fibromelanózis nevű betegségnek köszönheti, és ezzel a genetikai mutációval is tenyésztik az utódait, mert nagyon jól néz ki. A szaporítása rendkívül nehéz, gyakori a terméketlen egyed, ezért is van belőle olyan kevés a világon. A mutáció az emberre nincs hatással, a fekete hús viszont elképesztő látványt nyújt a tányéron, így megéri tenyészteni. Egy ilyen tyúk körülbelül 60 ezer forintba kerül.

8 Japán Wagyu-steak

Vannak, akik készek akár egy kisebb vagyont is elkölteni a kulináris élvezetekért, legyen az wagyu marhahús, beluga kaviár vagy fekete szarvasgomba. A marhahúsrajongók szerint ugyanis semmihez sem fogható a legendásan drága valódi japán wagyu steak íze és textúrája. 1 kg ilyen marhahús körülbelül 130 ezer forintba kerül.

9 Füstölt ibériai sonka

A Spanyolországban készülő Jamón ibérico a világ legdrágább sonkája. Az előállításához szükséges ibériai sertést kizárólag makkal táplálják, és óriási területeket hagynak neki, hogy szabadon mozoghasson. 1 kilogramm ilyen sonka körülbelül 120 ezer forintba kerül.

 

 

 

 

 

10 Jávorszarvas sajt

A világ egyik legdrágább sajtjából egy font, azaz kicsit kevesebb, mint fél kiló, 200 dollárba, tehát körülbelül 40 000 forintba kerül. A svéd jávorszarvas sajtot az egész világon csak egy farmon, három jávorszarvas tejéből állítják elő.

11 Banán

Végül, de nem utolsó sorban…egy banán. Természetesen nem az a boltban kosárba dobott fajta, ezeket a banánokat ugyanis Stephan Brusche, a világhírű művész vette kezelésbe, aki speciális mintákat és műalkotásokat készít a banán héjából, így itt szó szerint egy falat művészetet kapunk a pénzünkért. Egy ilyen kézzel faragott banán ára körülbelül 1 millió forint.

12 Bónusz: őrült formájú gyümölcsök.

Bármilyen hihetetlen is, de akár meg három-négyszerezheti egy gyümölcs árát, ha az a termesztés közben egy speciális, direkt neki kialakított formában indul növekedésnek, ezzel pedig olyan furcsa gyümölcsöket létrehozva, mint a kocka alakú alma-körte, kocka alakú dinnye, és még sorolhatnám. Te képes lennél többszörös árat fizetni csak azért, mert egy alma mondjuk kocka alakú?!

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?