Belföld, Történelem

Ilyen volt a lakótelepi élet a 70-es, 80-as években: amikor még a panelházak között pingpongoztunk

A Kádár-kor pezsgő lakótelepi életére jó visszaemlékezni.

 

 

 

Az ország első panelháza 1959-ben épült fel Dunaújvárosban, majd a 60-as, 70-es években sosem látott építkezési hullám indult el a nagyvárosokban, amelyet az újonnan nyíló házgyárak tettek lehetővé. A semmiből gombamód növekvő emeletes házakra nagy szükség volt a küszöbön álló lakáshiány miatt a szocialista érában.

Az 1970-es években egyre magasabb, már 8-10 emeletes panelházakat is felépítettek, noha a gyors munkatempó esetenként a minőség rovására ment. Erre az időszakra tehető egyébként a legnagyobb budapesti lakótelepek kialakítása többek között Újpesten vagy Békásmegyeren, volt olyan év, amikor több mint 90 ezer lakást átadtak. A panelépítési láz nagyjából három évtizeden át tartott, ami alatt az országban körülbelül 788 ezer panellakás készült el. 

Lakótelepi élet régen

A nagyvárosok lakótelepei azonban hamar be is népesültek, sokan szívesen emlékeznek vissza a 70-es és a 80-as évek pezsgő közösségi életére a hatalmas házak árnyékában. Beton pingpongasztal a téren, tapétázott lakásbelső, közös használatú kávédarálók a boltban – talán sokakban jó emlékeket idéznek ezek az apró szépségek.

Budapest negyedik legnagyobb paneles lakótelepe a békásmegyeri, melyet 1971-től kezdtek építeni. A tízemeletesek között az élettel teli parkok és játszóterek sem hiányozhattak. Sokak kedvence lehetett a pingpongasztal.
Image #0
A házak gyorsan benépesültek, köszönhetően részben a 70-es években induló támogatási rendszernek, a szocpolnak, amely a gyereket vállaló családokat célozta meg. 1986-ig csak panellakásokra volt igényelhető.
Image #1
Gyerekzsivaj és hatalmas közösségi élet jellemezte az induló lakótelepeket. A fotó a Lakatos úti lakótelep iskolájának háztömb körüli kerékpárversenyén készült.
Image #3
A 60-70-es években a hazai mozik virágkorukat élték. Noha a lakótelep-építési hullám során egyes épületeket lebontottak, a képen látható, József Attila lakótelepi Pest-Buda mozit 1973-ban nyitották meg, és egészen 1990-ig működött.
Image #4
A lakótelepi családalapítások megugró száma miatt hamar szükség volt az óvodákra, iskolákra elérhető közelségben. A békásmegyeri panelek közötti óvoda is egykettőre megtelt élettel.
Image #5
Hatalmas lakótelepek épültek fel az évtizedek alatt, így az újpesti után a második legnagyobbnak számító újpalotai is. Az ikonikus Víztoronyház és a Centenáriumi emlékmű miatt ezer közül is felismerhető a lakótelep.
Image #6
A növekvő igény miatt a panellakások mellett élelmiszerüzletek, háztartási cikkeket kínáló boltok, sőt nagy áruházak nyíltak meg. Sokakban máig kellemes emlékeket idéz a frissen őrölt kávé illata.
Image #7
A 80-as évektől folytatódó panelépítési hullám egyre kreatívabb, minőségibb munkának adott teret. A Káposztásmegyeri lakótelep nyeregtetői már egészen más esztétikai élményt jelentenek.
Image #8

forrás: femina.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?