Hírek, Külföld

Nobel-békedíjra jelölnék Zelenszkijt

Több európai politikus is azt kéri a Nobel-bizottságtól, hogy jelöljék Nobel-békedíjra Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, valamint az ukrán népet is.

 

 

Egy nyílt levéllel fordultak a bizottsághoz, eddig 36 politikus írta alá. A békedíjra való jelölési eljárás január 31-én járt le, a levélben azonban azt kérik, hosszabbítsák meg ezt március 31-ig, gy lehetővé téve Zelenszkij és az ukrán nép jelölését.

„A világot sokkolták az Ukrajnából érkező felvételek. Családok milliói élnek jelenleg félelemben, mert az otthonukat és a megélhetésüket fenyegetik a megszálló hadsereg bombái. Tanúi vagyunk annak, hogy milyen bátran áll ellen az ukrán nép ennek a háborúnak, melyet az Orosz Föderáció visel ellenük. Bátor ukrán férfiak és nők harcolnak azért, hogy megőrizzék a demokráciát” – olvasható a levélben.

Eddig 36 politikus írta alá a levelet, többek közt Hollandiából, Nagy-Britanniából, Németországból, Svédországból, Észtországból, Bulgáriából és Szlovákiából. Március 30-ig várják a további aláírásokat politikai vezetőktől.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?