Belföld, Hírek

Ez a helyzet koronavírusfronton itthon: 60 felett az új fertőzöttek száma

A beoltottak száma 5 617 260, közülük 5 428 980 személy már a második oltását is megkapta.

 

 

 

 

64 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 809 491-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Egy beteg elhunyt, így az elhunytak száma 30 026 – írják a koronavirus.gov.hu oldalon.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, ez jelenleg 748 157, míg az aktív fertőzötteké 31 308-ra csökkent. 78 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

Magyarország a teljes átoltottságot tekintve továbbra is az elsők között van az Európai Unióban, így járványügyi szempontból hazánk az egyik legbiztonságosabb ország. A delta vírusmutáns azonban több európai országban erősen terjed, ezért kérjük, hogy aki még nem oltatta be magát, tegye meg. Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Az operatív törzs Európában elsőként teszi lehetővé a harmadik oltást mindenkinek, augusztus 1-jétől. A harmadik oltás az új, agresszív vírusmutánsok megjelenése miatt indokolt, az erről szóló eljárásrendet az egészségügyi szakmai szervezetek dolgozták ki. A szakmai ajánlás elsősorban az időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlja a harmadik oltás felvételét. Továbbá az átoltottság növelése érdekében a még be nem oltott időseket, személyesen is fel fogják keresni a háziorvosok, orvostanhallgatók segítségével. Az oltás beadása megtörténhet a háziorvosi rendelőben vagy az idős otthonában is. A járvány ellen nem a bezárások és a korlátozások jelentenek megoldást, hanem az oltás.

Az érvényes regisztrációval rendelkezők – köztük az érvényesen regisztrált Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyar állampolgárok is – automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra. Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer-, Sinopharm- és – korlátozott mennyiségben – Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen- és Moderna-oltás is elérhető.

Magyarország megnyitotta az oltás lehetőségét a hazánkkal közös határok mentén élők számára is, ezzel tovább növeli hazánk járvány elleni védettségét. A Kárpátalján élők bizonyos határátkelőknél kihelyezett oltópontokon vehetik fel az oltást. A többi szomszédos országból (Romániából, Horvátországból, Szlovéniából, Szlovákiából, Ausztriából) érkezők az e célra kijelölt kórházak oltópontjain vehetik fel az oltást. A Magyarországon oltakozni szándékozók mindenképpen hozzák magukkal az útlevelet, személyi irataikat és a lakcímüket igazoló közokiratot.

A koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt több korlátozás feloldásának újabb szakasza lépett életbe az 5,5 millió beoltott elérését követően. A kórházak, szakrendelők, háziorvosi rendelőkben továbbra is kötelező a maszkviselés.

A kormány nemzeti konzultációt indított, amelyben kikéri a magyar emberek véleményét a járvány utáni életről, többek között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét, és a családok további támogatását érintő kérdésekben.

Elérhető az uniós oltási igazolás az EU-n belüli utazásokhoz. Azoknak az állampolgároknak, akik az Európai Unión belül utazást terveznek, javasoljuk, hogy digitálisan töltsék le vagy az EESZT Lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást. Ehhez oktatófilmet is találnak a honlapon. Az igazolás nem minősül úti okmánynak és nem kerül hivatalból kiállításra és sem megküldésre.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?