Belföld, Hírek

Brutális: 24 milliót csaltak el szélhámosok az üvegvisszaváltásnál

Egyre durvább szinteket ölt a visszaváltós üvegekkel és palackokkal való trükközés. Nemcsak itthon kockáztatják meg a vásárlók, hogy akár 3-tól 10 évig terjedő börtönt kapjanak a csalásért, de például Bukarestben már házkutatást is tartanak a hatóságok a csalás kapcsán. Mutatjuk, hogy próbálnak ügyeskedni a csalók.

 

 

 

Ahogy egyre inkább terjed a palackvisszaváltás a lakosok között, úgy jelentek meg a csalók is, akik megpróbálják kihasználni a helyzetet. Nemrég számoltunk be róla, hogy Pécsen a lakosok szerint egy lengyel férfi hatalmas zsákokkal vitte az automatákhoz a palackokat, majd fogta a nem visszaváltós üvegeket és mind elcsomagolta. A lakosok szerint a lengyel személy valószínűleg lemásolja a visszaváltható üvegek vonalkódját, sokszorosítja, majd ezeket visszahelyezi a begyűjtött nem betétdíjas palackokra.

Ezzel a módszerrel azonban 3, vagy nagy mértékű csalás esetén, akár 10 év börtönbüntetést is szerezhet.

Házkutatást tartanak a csalóknál

Transtelex cikke szerint nemcsak Magyarországon próbálkoznak ilyen trükkökkel a csalók. Bukarestben is a visszaváltós termékek után kapott utalványokkal próbáltak extra pénzt szerezni. A hírek alapján ott már olyan mértékig fajult a helyzet, hogy házkutatást is tartottak a rendőrök a gyanú miatt.

A hatóságok azt feltételezik, hogy július és szeptember között többen illegálisan számolták el az utalványokat az egyik élelmiszer-üzletláncnál, ezzel pedig 300 ezer lejes, vagyis közel 24 millió forintos kárt okoztak. A rendőrség csalás, magánokirat-hamisítás és hamisított okirat tudatos felhasználásának gyanújával indított vizsgálatot.
forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?