Belföld

Pokoli helyzet a visszaváltó automaták miatt, a boltok léptek

A nagy élelmiszerbolt-láncok azt tervezik, hogy ahol csak lehet, kiköltöztetik a palackvisszaváltó automatákat az eladóterekből és az üzletek előteréből. Az eddigi belső elhelyezés a forgalmasabb üzletekben sokszor nem vált be, gondot jelent mindenkinek. Hosszú sorok, nehezen tartható rend és tisztaság, idegeskedés – erre senki nem készült fel.

 

 

 

A palackot visszaváltani vágyók sokszor tömött sorokban, hatalmas zsákokkal állnak sorba a boltok bevásárló terében vagy az előterében. Más vásárlóknak és a dolgozóknak is a sort kell kerülgetnie, ami forgalmasabb időszakban extra stresszes mindenkinek. A visszaváltók is csak a pénztárakon keresztül tudnak kijutni, ha nem működik a visszaváltás, akkor a műveletet a hatalmas zsákokkal kell kivitelezni, ami még problémásabb.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint a 400 négyzetméternél nagyobb boltokban kézi visszaváltást is kell biztosítani, azonban erről sokan nem tudnak, a boltok pedig ezt nem hirdetik. Az automaták kitelepítése azonban szinte mindenhol cél lett.

Van ilyen célunk, egyelőre a rendszer működtetésével kapcsolatos tapasztalatok értékelése zajlik, utána fogunk döntést hozni arról, hogy mely konkrét helyszíneken fogjuk megvalósítani az automaták áttelepítését

– mondta Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője a G7-nek.

– A Lidl Magyarország arra törekszik, hogy a vásárlók számára minden esetben a legjobb megoldást tudja nyújtani. Jelenleg mind a 209 áruházban megtalálhatóak a visszaváltó automaták, különböző elhelyezéssel. A vállalat jelenleg vizsgálja a bejáratnál található gépek áttelepítésének lehetőségét – mondta Tőzsér Judit, a Lidl kommunikációs vezetője.

Nem olyan egyszerű

Az automaták költöztetése viszont nem megy varázsütésre és nem is olcsó. A Mohu az automatát adja, a bolt pedig a helyet. Így a bolt felelőssége, hogy kialakítsa a teret és az infrastruktúrát a gépeknek.

Ez nagyon költséges lehet és további nehézségekkel járhat. Ha külön épületet kell felhúzni vagy hozzáépíteni a meglévő épülethez, akkor az építési engedély köteles, amiről a város dönt, szintúgy a parkolóba kihelyezett konténerről.

Ha a bolt belterében akarnak kialakítani új helyet, akkor azt a vásárlótérből kell leválasztani, ami sokszor nem is lehetséges az így is szűkös tér miatt, így sokszor marad a kültéri megoldások egyike, de ezek engedélyeztetése hosszú bürökratikus folyamat a boltok szerint.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?