Hírek

Nesze neked, európai dolgozó! Bevezetik a hatnapos munkahetet: a négynapos kísérlet nem jött be?

Hatnapos munkahetet vezetnek be Görögországban a szakképzett munkaerő növekvő hiánya miatt július 1-jétől.

 

 

 

Az intézkedés nem kötelező érvényű, hanem lehetőséget jelent, ami bőkezű bérkiegészítéssel is jár – írja a Die Welt című konzervatív német lap nyomán a 24.hu.

A lap arról ír, hogy az új szabályozás értelmében a munkavállalóknak biztosítani kell a hatnapos munkahét lehetőségétHa a hatodik munkanap szombatra esik, negyven százalékos bérpótlékot, vasárnap és ünnepnapokon pedig 115 százalékos bérpótlékot kínálnak cserébe. A munkaerőpiaci reform célja a munkaerőhiány enyhítése, valamint az ország gazdasági helyzetének javítása.

A cél annak biztosítása, hogy a váltott műszakban dolgozó ipari vállalatoknak a magasan szakosodott személyzettel ne kelljen megszakítaniuk folyamataikat

– idézte a Frankfurter Allgemeine Zeitung a görög Munkaügyi Minisztérium közleményét. A görög munkaügyi tárca szóvivője úgy véli, az intézkedés arra is lehetőséget biztosít, hogy az amúgy is jellemző túlmunkát az árnyékgazdaságból a legális gazdaságba tereljék.

A lap beszámolója szerint az új szabályozás nem vonatkozik minden ágazatra. A köztisztviselők például kifejezetten mentesülnek a hatnapos munkahét alól. A lehetőség azonban elvileg az állami és a magánszektorban elérhető, különösen olyan területeken, mint a bankszektor, a közszolgáltatások illetve a mezőgazdaság.

Az utóbbi pár évben egyre gyakrabban jelennek meg arról hírek, hogy egyre közelebb kerül a négynapos munkahét bevezetése az EU-ban, viszont a tagországok között továbbra sincs teljes egyetértés:

„A négynapos munkahét bevezetése egyre nagyobb teret nyer az Európai Unióban, ám egy ilyen politika végrehajtásáig még hosszú út vezet. Függ a szociális partnerek közötti tárgyalásoktól, valamint az egyes ágazatok és országok sajátos körülményeitől” – nyilatkozta tavaly Nicolas Schmit, a foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős uniós biztos.

Egy tavalyi, hazai kis- és középvállalkozásokat (kkv-kat) kérdező felmérés szerint a vállalatok közel harmada megfontolná a rövidebb munkahét bevezetését. Az akkori kutatásból kiderült, a megkérdezettek 34 százaléka már teszteli vagy kacérkodik a bevezetéssel, 43 százalékuk bár jó ötletnek, de kivitelezhetetlennek tartja saját iparágában (jellemzően a gyártócégek esetében), 23 százalékuk viszont egyáltalán nem hisz benne.

A Libri-Bookline 2022 októbere óta teszteli a négynapos munkahetet a dolgozói körében. Korábban azért döntöttek így, mert nemcsak az olvasókat, de a dolgozókat is szeretnék a mentális egészség karbantartására buzdítani. Az első tesztidőszak a tervek szerint csupán öt hónapig tartott volna, ám meghosszabbították, hogy több tapasztalatot szerezzenek.

A Magyar Telekom 2022 nyarán indította el pilotprogramját a 4 napos munkarend tesztelésére. Másfél évnyi tapasztalat eredményeit összesítve és mérlegelve kiderült, hogy a 4 napos modell nem alkalmazható egységesen minden munkatársra, így a vállalat úgy döntött, lezárja a projektet, illetve tovább keresi azt a megoldást, amely biztosíthatja a munka és a magánélet egyensúlyának javulását

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?