Belföld, Hírek

Gulyás Gergely bejelentette, meddig hosszabbítja meg a kormány a korlátozásokat – részletek

Mit, miért tesz a kormány? címmel ma 10.30-ra hirdette meg a kormány szokásos sajtótájékoztatóját, a Kormányinfót, amelyet ezúttal is Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartanak.

 

 

 

 


Március 1-én, azaz hétfőn lejár a járványügyi védekezés miatt hozott korlátozó intézkedések időbeli hatálya, ezért a kormány ismét döntési helyzetbe került. Hétfőn megszavazta az Országgyűlés a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot, felhatalmazva ezzel a kormányt a veszélyhelyzetben alkotott rendeletei hatályának meghosszabbítására. Minden jel arra mutat, hogy a kormány nem lép a nyitás útjára, Orbán Viktor és az operatív törzs is ezt kommunikálja napok óta. Ezek fényében Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tájékoztat a kormánydöntésekről, kövesse velünk élőben a Kormányinfót! 

Kormányinfó (2021. február 25.)

Kormányinfó (2021. február 25.)

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2021. február 25., csütörtök

A Kormányinfón elhangzott:

Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a világon a legfontosabb kérdés a járvány megfékezése, ezért a kormányülésen tegnap is ezzel a kérdéssel foglalkoztak. November 11 óta vannak hatályban a korlátozások, amik megakadályozták azt, hogy a második hullámban az egészségügyi rendszer ne omoljon össze – mondta. Köszöni, hogy a magyar emberek többsége betartotta ezeket a szabályokat. A kormány azt reméli, a korlátozások utolsó időszakában vagyunk, de az biztos, hogy az enyhítések addig nem indokoltak, amíg a járványügyi szakemberek azt nem javasolják. Azért indított konzultációt a kormány, hogy milyen formában, milyen ütemezésben történjen majd meg az intézkedések feloldása.

A járványügyi szakemberek véleménye egyértelmű: a harmadik hullám elérte Magyarországot is, a számok a következő 1-2 hétben drámaian romlani fognak – mondta. Ezért a járványügyi szakemberek az operatív törzs azt javasolta a kormánynak, hogy a korlátozásokat tartsuk fenn, hosszabbítsuk meg. Ennek megfelelően március 15-ig a jelenlegi korlátozásokat változatlan formában meghosszabbítja a kormány – jelentette be Gulyás.

A miniszter szerint a következő hetekben, hónapokban a nemzeti konzultáció révén az emberek dönthetnek majd a korlátozások feloldásának módjáról, és arról, hogy az oltási igazolvánnyal milyen többletjogosítványok járhatnak. Mindenkit oltakozásra kérnek, hiszen ez az egyetlen hatékony fegyver a kezünkben a járvány ellen. A kormány meggyőződése, hogy minden oltóanyag jó. A magyar emberek életét csakis az oltás tudja meggyógyítani. Gulyás szerint az ellenzki oltásellenesek az emberek életével játszanak. Az oltási kampány felgyorsul, a héten annyi embert tudunk beoltani, mint eddig összesen – mondta Gulyás.

Beszámolt róla, hogy eddig 2 millió 460 ezren regisztráltak az oltásra, sokan azért nem tették eddig meg ezt, mert nem tartották reálisnak, hogy gyorsan megkapják a vakcinát. Március közepéig lehet kitölteni a járványügyi nemzeti konzultációt, eddig online formában 425 ezren töltötték már ki. A konzultáció tétje, hogy ha időszerű lesz az enyhítés, akkor annak mi legyen a módja, és milyen jogosítványokkal járjon a védettségi igazolvány.

A gazdasági döntések

A kormány továbbra is fenntartja a bértámogatást és valamennyi olyan intézkedést, amellyel a gazdaság újrainditását tudják elősegíteni. A bértámogatásokra eddig 41,3 milliárd forintnyi igény érkezett be, ebből a kormányhivatalok 39,3 milliárd forintot ítéltek meg és fizettek már ki – mondta el Gulyás. Azt remélik, hogy ezek a gazdaságélénkítő intézkedések az EU-támogatások 2021 második negyedévben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a gazdaságban és kirobbanó növekedés induljon el. A tervek szerint egy nehéz időszak után visszatérhetünk a járvány előtti sikeres útra – összegzett Gulyás.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?