Belföld, Hírek

Jönnek a magyar űrhajósok! Amerikában képzik ki a legjobbjainkat

Elindult a NASA központjában, Houstonban a magyar űrhajósjelöltek kiképzése. Összesen négyen vannak még versenyben, viszont a következő hónapok embert próbáló tesztjei után csak egy jelölt marad, aki majd 30 napot tölthet a Nemzetközi Űrállomáson.

 

 

 

Ahogy a Blikk is beszámolt róla korábban, már egy éve tart a jelöltek magyarországi kiképzése. Az ATV-nek most az mondták, rettentően várták a pillanatot, amikor a NASA-ba is beléphetnek. A jelölteket még 2023 áprilisában mutatták be, azóta is különböző szintű felkészülési programokon vesznek részt.

A cél az lenne, hogy a kiválasztott kutató űrhajósak minél több tudományos kísérletet végezzenek el a Nemzetközi Űrállomáson.

A csapat orvosa úgy véli, kimagaslóan fontos a jelöletek egészségügyi és pszichológiai állapota.

„Egy olyan környezetben kell hogy dolgozzanak, egy olyan környezetben kell lenniük 30 napig az űrmisszió során, ami mindentől elzárt környezet, a családdal nem tudnak minden nap beszélni, új emberekkel találkoznak, pontos munkavégzésre van szükség, tehát a pszichológiai felkészültség nagyon fontos” – magyarázta a Hunor program orvosi vezetője, Dr. Nagy Klaudia Vivien.

Gyurta Dániel felel a férfiak edzettségéért, akik állítása szerint rendszeresen úsznak és kondiznak is.

„Az elsődleges feladat, hogy az asztronauta-jelöltek minél több információt megkapjanak itt, Houstonban. A program már elindult egy évvel ezelőtt, de azt gondolom, hogy az houstoni látogatás során első kézből olyan információkhoz fogják hozzá juttatni a fiúkat, ami nagyon nagy mértékben elősegíti a felkészülésüket” – mondta Gyurta Dániel, a program sport szakmai tanácsadója.

Néhány napon belül egy különleges centrifugába ültetik majd be az űrhajósjelölteket, ahol akár 8-9 G-t is ki kell majd bírniuk. Azonban részt vesznek még úgynevezett Zéró-G, vagy anti-gravitációs kiképzésen is.

Igazán kemény kiképzés vár még rájuk Amerikában, majd Magyarországon, következőleg majd ketten maradnak, viszont végül csak egy mehet fel a Nemzetközi Űrállomásra.
forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?