Belföld, Hírek

Megduplázta a profitját, rekordévet zárt Mészáros Lőrinc cégcsoportja

Egy év alatt megduplázta a profitját az OPUS GLOBAL Nyrt. A cégcsoport – történelmi csúcsot jelentő – 45 milliárd forintos nettó eredményt ért el, illetve – ugyancsak rekordnak tekinthető – 686 milliárd forintos árbevétellel zárta a múlt évet. Az éves jelentés mellett közzétették az első hosszútávú stratégiájukat is.

 

 

 

Az OPUS GLOBAL Nyrt. összes működési bevétele 686 milliárd forint lett 2023-ban, ami 28,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A működési költség növekedése hasonló mértékű volt, így közel 644 milliárd forintot tett ki – áll a társaság éves jelentésében.

Az üzemi eredmény (EBIT) jelentősen megugrott: ez tavaly 42,7 milliárd forintot tett ki. A konszolidált EBITDA pedig 74 milliárd forintról 88 milliárd forintra nőtt 2023-ban. A pénzügyi műveletekből 9,7 milliárd forint pluszt ért el a cégcsoport tavaly.

Az adózott eredmény ezeknek a tételeknek köszönhetően történelmi csúcsot döntött 2023-ban. Ez abszolút értékben azt jelentette, hogy 45 milliárd forint lett a profit, ami duplája az egy évvel korábbinak.

„Minden téren büszkék lehetünk a tavaly elért eredményeinkre, hiszen rendkívül nehéz külső körülmények ellenére értünk el rekord árbevételt és nyereséget. A menedzsment részéről így jó döntésnek bizonyult, hogy az elmúlt évek jelentősebb akvizíciói után a szinergiák kiaknázását helyeztük a fókuszba. Az erőfeszítéseink máris látszanak a számokban, és a következő években további lépéseket teszünk az organikus növekedés érdekében” – emelte ki Lélfai Koppány, az OPUS GLOBAL Nyrt. vezérigazgatója az éves beszámoló kapcsán.

A cégcsoport az éves jelentéssel egyidőben tette közzé az első hosszútávú üzleti stratégiáját. A 2024-2029-es időszakra szóló dokumentum szerint 2026-ig még a konszolidáció marad a fókuszban, és a javuló eredményesség mellett a cég azt ígéri, hogy a konszolidált adózott eredményének minimum a 15 százalékát kifizeti osztalékként. Emellett tervezi saját részvények visszavásárlását is 2024-2026 között 10 milliárd forint értékben. A 2026 utáni időszakban viszont újra az akvizíció lehet a fókuszban, ami a meglévő négy ágazat mellé, egy ötödik kiépítését célozza.

Az OPUS-csoport négy divíziója (ipar, energetika, élelmiszeripar, turizmus) együttesen sikeres évet zárt. Az egyes üzletágakat vizsgálva az építőipar 2023-ban eredményes volt. A teljes ipari termelés szegmens 30,7 százalékkal növelte a bevételét, míg a költségeket sikerült kordában tartani, így azok csak 26,8 százalékkal változtak.

Az energetikai ágazat bevételei jelentősen, több mint 56 százalékkal emelkedtek. A költségek ennél is nagyobb mértékben nőttek, aminek hátterében olyan egyedi tételek álltak, amelyek 2024-ben már várhatóan pozitívan hatnak a divízióra.

A mezőgazdasági és élelmiszeripar szegmens is nyereséges évet zárt. A profit elérésében nagy szerepet játszott, hogy a költségeket 9,4 százalékkal 12,6 milliárd forintra sikerült leszorítani. Az üzemi eredmény tavaly 6 milliárd forintról 13,2 milliárd forintra nőtt. A turizmus területén a Hunguest szállodáiban a vendégéjszakák száma 16,7 százalékkal nőtt 2023-ban.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?