Hírek

„Fehérjében gazdag húst tudnak előállítani” – Hogy mi? Pitonhús kerülhet a boltok polcaira csirke, sertés vagy marha helyett

El tudja képzelni, hogy egy mennyei pitonpörköltet rotyogtat a tűzhelyen? Egyelőre még mi sem, ugyanakkor a kígyó húsa remek alternatívája lehet a jövőben a csirke-, a sertés-, és a marhahúsnak – legalábbis ez derül ki egy tudományos folyóiratból.

 

 

 

Szakemberek feltették a kérdést, hogy vajon van-e mód arra, hogy csökkentsük a húsipar által a környezetnek okozott károkat anélkül, hogy lemondanánk a húsról? Nos, úgy tűnik, lehet, hogy igen. A pitonok nagy mennyiségű, magas fehérjetartalmú húst biztosíthatnak, ráadásul kisebb szénlábnyom mellett.

Scientific Reports folyóiratban publikált, új tanulmány szerint a csirke, a sertéshús, a marhahús és más hagyományos húsok pitonhússal való helyettesítése hatalmas változást hozhat. Valójában már létezik is néhány aktív és működő pitonfarm az olyan országokban, mint Vietnám, Indonézia és Kambodzsa. Dr. Patrick Aust természetvédelmi kutató és csapata az elmúlt tíz évben ezeket tanulmányozta és arra jutottak, hogy a pitonok hústenyésztése sokkal fenntarthatóbb, mint bármely más állaté, beleértve a csirkéket is.

„Ami a pitonokat illeti, kevesebb takarmányozási ráfordítással nagy mennyiségű, fehérjében gazdag húst tudnak előállítani. Nincs szükségünk arra a több ezer négyzetkilométernyi gabonaföldre, amely a melegvérű állatok anyagcseréjének táplálásához szükséges. Ezeket visszafordíthatjuk természetes élőhelyekké, ami a szén-dioxid sokkal hatékonyabb megkötését és tárolását eredményezi.”

– mondta Dr. Patrick Aust a ZME Science online tudományos portálnak.

Hozzátette: csak a szarvasmarhatartás a globális üvegházhatású gázkibocsátás tíz százalékát teszi ki, miközben a sertéstelepek hulladékai nagymértékű talaj- és vízszennyezést eredményeznek. Náluk a baromfifarmok sem jobbak, ők ugyanis nagy mennyiségű üvegházhatású gázt, például ammóniát, dinitrogén-oxidot és metánt bocsátanak ki. A baromfifarmok környezeti hatásaira összpontosító 2020-as tanulmány kutatói szerint ráadásul „ők a legnagyobb kibocsátói a pornak, mikroorganizmusoknak és szerves vegyületeknek, beleértve a gyógyszereket is a trágyában, az alomban, a porban és a levegőben.

„A kígyóknak minimális a vízigényük és még a pikkelyeikre reggelente leülepedő harmattal is képesek megélni. Nagyon kevés táplálékra van szükségük, és megeszik a rágcsálókat és más, az élelmiszernövényeket megtámadó kártevőket.”

– magyarázta Dr. Daniel Natusch, a tanulmány vezető szerzője és a People for Wildlife alapítója.

Ennek az az oka, hogy az energiafelhasználásuk nagyon alacsony. Fizikailag többnyire inaktívak és csak fekszenek, de a testhőmérsékletük fenntartására sem kell energiát fordítaniuk. A tudósok úgy vélik, hogy ezáltal jobban átalakítják a táplálékot is, különösen a fehérjét. Tehát jóval hatékonyabban fel tudják dolgozni a táplálékot, majd jó minőségű hússá átalakítani, mint a csirkék, sertések vagy tehenek. Emellett a pitonok húsának kevesebb mint egy százaléka telített zsírokból áll, ami szó szerint nem is zsír. Ráadásul testük több mint 80 százaléka hasznosítható, így nem csak magas fehérjetartalmú húst, hanem más anyagokat, például bőrt is biztosíthatnak.
forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?