Belföld, Hírek

Jelentősen szigorítaná a kormány a szociális segélyezést

 
Újabb megszorításra készül a kormány a legszegényebbek szociális ellátásában, tudta meg a Népszava. A közfoglalkoztatás Belügyminisztériumban kidolgozott jövő évi terve úgy módosítaná a szociális törvényt, hogy a szociális segély odaítélésekor 2019 januárjától a közmunkásként szerzett bér összegét számolják bele a háztartás egy fogyasztási egységre eső jövedelmébe.
 
 
Eddig a foglalkoztatást helyettesítő támogatás (FHT) 22 800 forintját vettek figyelembe a járási hivatalok ügyintézői, amikor eldöntötték, hogy valaki jogosult-e a támogatásra vagy sem, biztosított-e a megélhetése vagy sem. Így viszont, ha az eddigi számítás helyett a 8 órás közmunkás bér jelenlegi nettó 54 217 forintját vagy pedig a szakképzett közmunkások nettó 77 968 forintját veszik figyelembe, akkor

alig marad olyan család, ahol a nem dolgozó felnőtt jogosult lesz a segélyre.

 
 
 
A lap rámutatott, a készülő kormányhatározat tervezete egyelőre nem nyilvános. Készítői azonban kitették azt a megvitatásra szánt jogszabálytervezetek közé a kormányoldalra ahhoz a rendeletmódosításhoz csatolva, amely a közfoglalkoztatási mintaprogramok szakértőinek díjazását teszi majd lehetővé. Szemfüles szociális munkások letöltötték, így a szöveg annak ellenére is elérhető, hogy ezt a részt néhány óra múlva törölték a nyilvános portálról.
 
 
forrás: zoom.hu
 



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?