Hírek

Támad a lepkehimlő! Gyermekről gyermekre terjed a betegség

Jobb félni, mint megijedni? Egyre több a lepkehimlős óvodás hazánkban. A gyakori vírusfertőzés általában nem jár súlyos tünetekkel.

 

 

 

A betegség legjellegzetesebb tünete a kiütés, ami elsősorban az arc mindkét oldalán, néha pedig az orrnyergen jelentkezik. Innen is kapta a nevét a kór: a pirosodás egy pillangót formál. Érdemes odafigyelni a további tünetekre is, mert akár a szél is kifújhatja a gyermek arcát, de mástól is kipirulhat ez a testrész.

Nagy valószínűséggel akkor lepkehimlős a gyerek, ha a bőrből nem kiemelkedő, apró elemű kiütéseket talpasztalunk a test több részén, amelyek általában alig viszketnek.

Sokszor előfordul, hogy csalánkiütésnek nézik a lepkehimlőt, de előbbi sokkal erőteljesebben viszket. A lepkehimlőnek általában kevés tünete van, a kiütések megjelenése előtt néhány nappal hőemelkedés jelentkezhet, esetleg egy kis láz, enyhe vírusos panaszokkal, de ezeket sokan észre sem veszik – mondta az InfoRádióban Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A kiütések általában néhány nap alatt elmúlnak, a betegség súlyosabb lefolyása nagyon ritka.

Várandós kismamák lehetőség szerint kerüljék a lepkehimlős gyermekeket

– tanácsolja a szakértő.

A lepkehimlőt döntően csak egyszer szokták elkapni a gyerekek. A lakosság több mint fele átesik élete során ezen a fertőzésen. A betegség a legtöbbször gyógyszerelés nélkül elmúlik, de ha egyéb tünetek is jelentkeznek, akkor ajánlott orvoshoz fordulni.
forrás: szeretlekmagyarorszag.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?