Hírek

Újabb világjárványról beszélt az ENSZ-főtitkár

Véget kell vetni annak, hogy a gazdag országok felhalmozzák és ellenőrzik az egészségügyi készleteket – mondta az ENSZ-főtitkár, levonva a Covid-járvány tanulságait.

 

 

 

A világ nem áll készen egy esetleges újabb világjárvány kezelésére, ezért a felkészülés érdekében sokkal többet kellene tenni – jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár a járványkészültség közelgő – szerdai – világnapja alkalmából kedden, utalva a koronavírus-járványból levont tanulságokra.

Véget kell vetni annak a morális és egészségügyi szempontból katasztrofális helyzetnek, hogy a gazdag országok felhalmozzák és ellenőrzik az egészségügyi készleteket. Biztosítani kell, hogy a világon mindenki hozzáférjen a diagnózist segítő eszközökhöz és az oltóanyagokhoz – jelentette ki.

Charles Michel, az Európai Tanács elnökének kezdeményezésére jelenleg is tárgyalásokat folytatnak az Egészségügyi Világszervezetben (WHO) egy globális pandémiaegyezményről, amelynek célja javítani a szabályozást és elősegíteni a hatékonyabb felkészülést egy esetleges világjárványra.

A WHO közgyűlése jövő év május végén fogadhatja el a megállapodást, amelynek több pontja ma még igencsak ellentmondásos. Ha a WHO el is fogadja a tervezetet, az egyezmény csak akkor lépne hatályba, ha elegendő számú ország ratifikálja azt, és csak a részes államokban lenne kötelező.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?