Belföld, Hírek

Új ostobaság terjed a neten: ismert orvos mondja el az igazságot a „maszkféreg”-elméletről

Szélsebesen terjed az internetes egy újabb áltudományos őrültség a koronavírussal kapcsolatban. A vírus elleni védekezés egyik legfontosabb eszközét, a szájmaszkot kezdik ki azzal, hogy a meleg vízbe áztatott, elvileg steril arcmaszkokon apró, mozgó „parazita” látszik. Mindezt leleplező videók formájában tálalják.

 

 

 

 


Remélhetőleg nem kell hosszan magyarázni, mennyire káros az ilyen konteók terjesztése, ami megrendítheti az embereket hitét a maszkviselésben, ami pedig óriási bajhoz vezethet a jelenlegi járványhelyzetben. Ennek ellenére rengetegen osztogatják meg a leleplező videókat arról, hogy emberben kárt okozó parazita, féreg van a maszkokban.

Még csak nem is új dolog ez a fajta zavarkeltésA környező országokban már jóval korábban nagyot ment ez történet, nálunk pedig március végén vált divatossá ilyen felvételek készítése, amik mindenesetre tarolnak a közösségi oldalakon.

Németországban is készültek ilyen videók. A 45. perctől komoly nagyítású, mikroszkópos képeken is látható egy ilyen szál:

Novák Hunor megszólalt a jelenségről, nem fogta vissza magát. Ja, és nyilvánvalóan nem férgek vagy paraziták vannak a szájmaszkokon…

„Szomorú vagyok, hogy miközben az elmúlt nap több mint 300-an haltak bele a Covidba, ilyen őrültségekről muszáj beszélnem komolyabb tudományos témák, előadások készítése helyett. Nem létezik olyan emberben kárt okozó parazita, féreg, amit a „leleplező” videóban bemutattak. Az apró szövetszálak időnként észlelhető mozgása a fizika órai tananyagban keresendő: hőváltozás, statikus elektromosság és légáramlat stb. Egy féreg nem is így néz ki – utólag látszik, miért nem volt jó ötlet amőbázni és aludni a fizika – biológia órákon…” – kezdte mondandóját.

Novák Hunor  / Fotó: Varga Imre

Megfogalmazta, hogy a koronavírus nem válogat, és „nem csak a hülyéket viszi el”, Az a legnagyobb probléma a jelenséggel, hogy a normálisan gondolkodókat is elbizonytalaníthatják. Hozzájuk szólt elsősorban:

A maszkban nincsenek férgek, nanorobotok.

Az egyéb összesküvéselméleekről is leírta a véleményét. Mégpedig, hogy

  • a védőoltásban nincsen mikrocsip.
  • a maszktól nem kap széndioxid-mérgezést és nem okoz oxigényhiányt
  • a tű végén lévő színes dolog nem kupak, hanem kónusz, a tű-fecskendő csatlakoztatására szolgál.

dpa hírügynökség tényellenőrzői a „maszkféreg”- jelenséggel kapcsolatban arról írtak, hogy a videókban látható sötét szálak valószínűleg a gyártás során (például a gyárban dolgozók munkaruhájáról), vagy a kicsomagolás után kerülhettek a maszkra. Ezek ártalmatlan anyagok, legtöbbször szövetszálak. A mozogni pedig egyszerű fizikai magyarázat van: a nedvesség, hőváltozás vagy statikus elektromosság hatására kezdődik el a rezgés.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?