Belföld

Jövőre 6,5 milliót kereshet Orbán Viktor, majdnem egymillióval nő a fizetése

A miniszterelnököt házelnöknek járó juttatás illeti meg, de felveheti még a képviselői alapbért is. Ekkora emelés a legtöbb magyar dolgozónak elérhetetlen.

 

 

 

A képviselők bére legalább bruttó 232 ezer forinttal, Orbán Viktor fizetése pedig akár bruttó 859 ezer forinttal is emelkedhet márciustól, ha az előrejelzéseknek megfelelően valóban 15 százalékkal emelkedik a 2023-as átlagbér Magyarországon – írja az rtl.hu.

A cikkben felidézik, hogy egy öt éve hozott törvénymódosítás értelmében

a parlamenti képviselők alapfizetését az előző évi bruttó átlagbér háromszorosában határozták meg. A bruttó keresetek pedig a Kopint-Tárki előrejelzése szerint 15 százalékkal nőttek idén.

Ezzel számolva a képviselők alapfizetése márciustól 232 ezer forinttal emelkedik majd bruttó 1,78 millió forintra. Ha valaki tagja valamelyik parlamenti bizottságnak is, akkor ő az alapbér 1,2-szeresét kapja, vagyis márciustól nagyjából 2,1 millió forintot.

Kövér László házelnök az alapbér 2,7-szeresét viheti majd haza, nagyjából bruttó 4,8 millió forintot.

Orbán Viktort is a házelnöknek járó juttatás illeti meg, de felveheti még a képviselői alapbért is. Így pedig a miniszterelnök fizetése márciustól bruttó 6,5 millió forint fölé emelkedhet.

A miniszterek fizetését egy törvénymódosítás alapján a miniszterelnök dönt. Orbán az eddigi gyakorlat alapján a az átlagbér hatszorosában állapította meg a miniszterek keresetét. Ha tartja magát ehhez, akkor a tárcavezetők márciustól 400 ezer forinttal többet, bruttó 3,5 millió forintot kaphatnak majd. Ha valaki képviselő is, akkor az ezért járó alapbért is felveheti, így pedig összesen bruttó 600 ezer forinttal is nőhet a fizetése.

A cikkben azt is kiemelik, hogy

egy ekkora összegű emelés a legtöbb dolgozónak elérhetetlen. A minimálbér például 15 százalékkal bruttó 266 ezer forintra nőtt december elsejétől, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal bruttó 326 ezer forintra.

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?