Belföld, Hírek

Egyre több a koronavírusos beteg: újra lehet időpontot foglalni oltásra

Újra lehet vakcinára időpontot foglalni az EESZT-ben. Budapesten egyelőre három oltópont nyílt: az is foglalhat, aki az első oltást venné fel, illetve az is, aki emlékeztető oltásokat szeretne kérni.

 

 

 

Budapesten jelenleg három helyen van oltópont: a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézetben, a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben, illetve a Dél-Budai Centrumkórház Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban – írja az Economix. A lap hozzáteszi: a rendszer még nem tökéletes, többször akadozott, amikor kipróbálták.

Mint írják, az 5-11 évesek részére történő időpontfoglalásához a vakcinainfo.gov.hu oldalon érvényesen regisztrált gyermek TAJ-számával és születési dátumával lehetséges a belépés, a regisztrációt követően néhány napos átfutási idővel. Az 5-11 éves gyermekek esetében az időpontfoglaló rendszer a gyermekoltáshoz használható Pfizer-Biontech vakcinát, illetve a 6-11 éveseknek a Pfizer mellett a Moderna vakcinát is felajánlja. A második oltás időpontjáról a gyermekek esetében is az első oltás alkalmával ad tájékoztatást az oltópont. Aki első oltásra jelentkezik a vakcinainfo.gov.hu felületen, annak a regisztrációt követően néhány napos átfutási idővel lesz lehetősége időpontfoglalásra. Alapesetben a második oltás időpontjáról az első oltás alkalmával tájékoztatják majd az oltóponton – írják a lakossági portálon.

Az elmaradt második körös oltás időpontfoglalásra azoknak van lehetősége, akik az első oltásukat már megkapták itthon, viszont a második oltásukat még nem vették fel. Ezen esetben időpont csak olyan típusú vakcinára foglalható, amilyennel az első oltás történt.​

​A harmadik vagy negyedik emlékeztető oltás esetében Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm vakcina választható az orvosi ajánlások alapján.​

A 12-18 év közöttieknek a harmadik emlékeztető oltás csak ott lehetséges, ahol az EESZT-n az oltásra foglaláskor a cím mezőben szerepel a korosztály (12-18 évesek) harmadik emlékeztető oltása.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?