Kvíz

Pillanatok alatt megoldandó matematikai feladvány: csak egy igazi zseni képes kiszámolni, hány görögdinnye található a képen.

Próbáld ki magad ezzel a matematikai feladvánnyal, lehet, hogy meglepetten fedezed fel, hogy te is a zsenik táborába tartozol!

 

 

 

Ne hagyd, hogy a mai nap egy kis szellemi torna nélkül teljen el: itt van egy érdekfeszítő matematikai feladvány, melyben görögdinnyék a főszereplők.

A feladvány:

Az a kérdés, amit felteszünk: hány görögdinnyét veszel észre a képen? És nem a fenti borítóképre utalunk, az csupán illusztráció. Az alábbiakban található képen bemutatott ábrát kell vizsgálnod. Ha öt másodpercen belül megtalálod a helyes választ, a közvélemény szerint zseninek tekintheted magad. A kérdéshez van egy fotóverzió is, de nem számít, melyik képet választod a megtekintéshez, a válasz természetesen mindkettő esetében ugyanaz.

FgU5CEFXEAQIT0U
Íme, a megfejtés:

Nos, a képen látható görögdinnyék természetesen egy négyzetet formálnak. A négyzet belső oldalán összesen négy fél dinnye van, ami összeadva két egész dinnyét jelent. A négyzet négy sarkán kívül négy darab háromnegyed dinnye helyezkedik el, melyek összegzése három egész dinnyét eredményez. Tehát a teljes alakzatban szétvágott formában öt egész görögdinnyét látunk.
Egy másik megközelítésben is megoldható a feladvány: a négyzet négy sarkán található dinnyék mindegyikéből egy negyed hiányzik. Ha a négyzet felső és alsó oldalán található féldinnyéket kétfelé osztjuk, az összesen négy negyedet eredményez, ami pont kiegészíti a sarokban található háromnegyed dinnyéket négy egészre. Emellett a négyzet két függőleges oldalán elhelyezkedő féldinnyék összesen egy egész dinnyét adnak ki, tehát a végeredmény így is négy plusz egy, azaz öt egész dinnye.




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?