Érdekes

11 billentyűkombináció, ami megkönnyítheti az életed

Az egérrel történő kattintások sorozatát felváltani egy vagy két billentyű megnyomásával nagyban növelheti a teljesítményedet a munkában. Egy érdekes kutatás szerint, ha valaki napi 8 órát tölt a számítógép előtt, évente 64 órát veszít azzal, ha az egeret használja a rövidebb billentyűkombinációk helyett. Néhány billentyűparancsot, mint a Ctrl C a másoláshoz és a Ctrl V a beillesztéshez, mindannyian ismerünk, de ritkán próbálunk meg más parancsokat is alkalmazni. Most olyan billentyűkombinációkat ismerhetsz meg, melyek megkönnyíthetik a mindennapjaidat.

 

 

 

1. Újra

Windows-felhasználóknak: A legtöbben tudják, hogy a Ctrl Z kombinációt lehet használni a visszavonáshoz, de azt tudtad, hogy létezik billentyűparancs ennek az ellenkezőjére is? A Ctrl Y paranccsal újra visszacsinálod.

Mac-felhasználóknak: Command Shift Z.

2. Képernyőkép aktív ablakról

Windows-felhasználóknak: A Print Screen (PrtScr) gomb segítségével képernyőképet készíthetsz az egész képernyőről. De ha csak az éppen aktív ablakról szeretnél készíteni, használd az Alt Print Screen kombinációt. Ezzel megúszhatod, hogy utólagos szerkesztéssel kelljen kivágnod a képernyőképből az aktív ablakot.

Mac-felhasználóknak: Command Shift 4, majd szóköz billentyű. Ezután a kurzort már csak arra az ablakra kell húznod és kattintanod, amelyiket fotózni szeretnéd.

3. Képmetsző

Csak Windows 10-felhasználóknak: Hogy képernyőképet készíts az aktív ablak egy részéről, nyomd meg a Windows logó billentyű Shift S kombinációt, és jelöld ki a képernyőnek azt a részét, amit menteni szeretnél. A kijelölt rész a vágólapra lesz elmentve.

Mac-felhasználóknak: Command Shift 4. A kurzor célkeresztté változik, most klikkelj arra az ablakra, amiről szeretnél képernyőképet készíteni. A kijelölendő területet a célkereszt mozgatásával tudod körbehatárolni.

4. Új mappa létrehozása

Windows-felhasználóknak: A legtöbben a jobb egérgombot használják új mappa létrehozásához, de sokkal könnyebb ez a Ctrl Shift és N együttes lenyomásával.

Mac-felhasználóknak: Shift Command N. Ez a billentyűparancs új mappát nyit a Finderben.

5. Emoji billentyűzet

Csak Windows 10-felhasználóknak: A Windows billentyű pont fogja megjeleníteni az Emoji billentyűzetet. A Windows korábbi verzióinál ez a billentyűkombináció nem működik.

Mac-felhasználóknak: Helyezd a kurzort a szöveg mezőbe, ahova szeretnéd az emojit beszúrni. Most nyomd le a Command szóköz billentyűket, hogy megjelenjenek az emojik.

6. Összes ablak minimalizálása

Windows-felhasználóknak: Mi van akkor, ha szükséged van az összes ablak egyszerre történő minimalizálására? Csak nyomd meg a Windows logó M billentyűt, és már kész is!

Mac-felhasználóknak: Option Command M.

7. Gép zárolása vagy fiókváltás

Windows-felhasználóknak: Ha a minimalizálás nem elég, a Windows-t bezárhatod a Windows logó L billentyűparanccsal. A visszajelentkezéshez szükséged lesz a jelszavadra.

Mac-felhasználóknak: Control Shift Power.

8. Új virtuális asztal Windows 10-hez

Ha egyszerre sok alkalmazás van nyitva, vagy nagyon különböző feladatokhoz használod a gépet, a virtuális asztal lehetőséget ad, hogy kényelmesebben és rendszerezetten végezhesd a feladataidat. Az új virtuális asztal létrehozásához használd a Windows logó Ctrl D kombinációt. Hogy oda-vissza tudj váltani az asztalok között, használd ezt a kombinációt: Windows logó Ctrl Jobb nyíl/Bal nyíl. Hogy bezárd az aktuális virtuális asztalt, alkalmazd ezt a billentyűparancsot: Windows logó Ctrl F4.

Google Chrome
9. Chrome megnyitása inkognitó módban

Windows-felhasználóknak: Azt valószínűleg tudod, hogy új ablakot és fület a Ctrl N és Ctrl T kombinációkkal nyithatsz a Chrome-ban. De ha gyakran használod az inkognitó módot is, a Ctrl, Shift és N lenyomásával sok időt spórolhatsz magadnak.

Mac-felhasználóknak: Command Shift N.

10. Utoljára bezárt lap megnyitása

Windows-felhasználóknak: Ha véletlenül bezártál egy lapot, gyorsan újra megnyithatod a Ctrl Shift T megnyomásával. Ahányszor használod ezt a kombinációt, mindig meg tudod nyitni az előzetesen bezárt lapot. A Chrome az utolsó 10 lapra képes emlékezni.

Mac-felhasználóknak: Command Shift T.

11. Több link megnyitása új lapon, az oldal elhagyása nélkül

Windows-felhasználóknak: Amikor kereséshez használod a Google-t, és rákattintasz a keresési eredményre, a linknek megfelelő új fül nyílik meg. Ha több weboldalt szeretnél megnyitni a keresőoldalon lévőkből, minden alkalommal vissza kell menned az oldalra. Hogy a keresőoldalon maradva tudd megnyitni külön füleken az összes oldalt, amit szeretnél, tartsd nyomva a Ctrl billentyűt, közben pedig kattints a linkre. Ez a módszer minden linknél működik a Chrome-ban.

Mac-felhasználóknak: Command kattintás a linkre.

BÓNUSZ: Gépelés két kézzel

Mikor elkezded gyakorolni a gépelést, a következő módszer segítségével megtanulhatsz gyorsan és hiba nélkül gépelni. Először is azt tanuld meg, hogy hova kell tenned az ujjaidat a gépeléshez.

Alapállás a bal kezed ujjainak: A, S, D, F billentyűkön (a kisujjad legyen az A-n).
Alapállás a jobb kezed ujjainak: J, K, L, É billentyűkön (a kisujjad legyen az É-n).

A képen a körmök színe alapján tudhatod, hogy melyik ujjaddal melyik billentyűt kell leütnöd. Amikor megnyomtad az adott betűt, utána helyezd vissza az ujjaidat alapállásba (A,S,D,F – J,K,L,É billentyűkre). Ha eleget gyakorolsz, már nem lesz szükség arra, hogy az ujjaidat mindig visszahelyezd alapállásba.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?