Életmód, Érdekes

Miért van az, hogy a kávéfogyasztástól néha álmosabb lesz az ember?

A legtöbben nem tudjuk elkezdeni a napot reggeli kávé nélkül, ám ennek ellenére egy forró csésze kávé az alvást is nagy mértékben elősegítheti. Nem véletlenül. A koffein egy olyan stimuláns, aminek elvileg ébren kellene tartania, de ha néha úgy érzed, hogy kávézás után csak álmosabb leszel, akkor nyugi, nem veled van a baj.

 

 

 

6. A koffein nem zavarja az alvást.

Kávé előtt és után

Ha kávéimádó vagy, van egy jó hírünk számodra: egy késő esti kávé nem befolyásolja az alvásodat. Kutatók egy csoportja arra a következtetésre jutott, hogy ha lefekvés előtt 4 órán belül kávét iszunk, az nem tart ébren éjszaka. Körülbelül egy héten keresztül 785 önkéntest figyeltek meg csuklóérzékelők és alvásnaplók segítségével, az eredmény pedig meglepő volt: a koffein nem zavarta az alvásukat.

5. Lehet, hogy energiával telve ébredsz.

Kávé energia

Ha egy csésze kávét iszol szunyókálás előtt, az megnövelheti az energiaszinted. Amikor álmosnak érzed magad, a tested adenozint termel  – egy olyan szert, ami elősegíti az alvást. A koffein megakadályozza, hogy az adenozin az agyba jusson, ezért, ha lefekvés előtt kávézol, akkor felfrissülve és energiával telve ébredhetsz.

4. A kávé fáradtságot okozhat.

Kávé érzés

Érezted már úgy, hogy kávézás után mosdóba kell menned? Ez azért történik, mert a koffein vízhajtóként szolgál. Más szóval, valószínűleg gyakrabban kell majd kimenned tőle a vécére. Amikor a szervezet folyadékot veszít, akkor kiszáradás lép fel, ami fáradtsághoz és álmossághoz vezethet.

3. Csökkenti a vércukorszintet.

Alacson vér glükóz

Ha szereted az édes kávét, sok cukorral és tejszínhabbal, akkor az elfogyasztása után rövid időn belül cukorsokkot tapasztalhatsz. Amikor a szervezet feldolgozott cukrot fogyaszt, a vércukorszint csökkenni kezd. Ennek eredményeképpen energiahiány és fáradtságérzet léphet fel.

2. A kávéban lévő penész fáradtságot okozhat.

Penész kávé

Bármilyen durván is hangzik, de amikor kávét iszol, nagy valószínűséggel egy többé-kevésbé penészes italt fogyasztasz. Tanulmányok ugyanis kimutatták, hogy a legtöbb kávébab penészgombával szennyezett, a benne lévő méreganyagok pedig álmosságot és kimerültséget okozhatnak.

1. A tested a stresszt álmossággá alakíthatja.

Kávé elképzelés

Észrevetted már, hogy egy csésze kávé után idegesebbé válsz? Ennek az az oka, hogy a kávéfogyasztás megduplázza a stresszhormonok szintjét a szervezetben, még akkor is, ha minden nap ugyanannyi kávét iszol. Miután pedig ez a stresszre adott reakció elmúlik, álmosabbá és fáradtabbá válsz, mivel az alvás a test természetes reakciója a stresszre.

Te szoktál kávét inni lefekvés előtt? Történt már veled olyan, hogy kávézás után elálmosodtál?

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?