Külföld

Romániában jövőre 40 százalékkal emelkednek a nyugdíjak

Jövő szeptemberben 40 százalékkal nő a nyugdíj összege Romániában. A nyugdíjreformot azért lépték meg, mert ez a feltétele annak, hogy az ország továbbra is részese legyen az Európai Unió gazdaságélénkítő alapjának.

 

 

 

Jövő ősszel 40 százalékos nyugdíjemelésre számíthatnak a román nyugdíjasok – jelentette be Bucura Oprescu munkaügyi miniszter. A nyugdíjrendszer módosítása az előfeltétele volt annak, hogy az ország továbbra is részesüljön az Európai Unió gazdaságélénkítő alapjából. Ennek reményében a kormány elkötelezte magát, hogy felszámolja az egyenlőtlenségeket, illetve megszünteti a választási logika által vezérelt, politikailag motivált nyugdíjemelésekkel kapcsolatos döntéseket. A Portfolio kiemelte, hogy a nyugdíjemelés után 3 választás is esedékes lesz Romániában.

Az emelés úgy jöhetett létre, hogy 13,8 milliárd lejjel növelik a havi állami kiadásokat. Összehasonlításként: az idén nyáron 2000 lej, vagyis 152 ezer forint volt az átlagnyugdíj Romániában, ami jóval kisebb, mint a magyar átlag. Mint ismert, 2023 elején Magyarországon 208 168 forint volt az öregségi nyugdíj átlagos összege.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?