Celeb / Híresség, Érdekes, Igaz történetek

Egy hollywoodi színésznő története, akinek az volt a balszerencséje, hogy túl szép volt

Néha a szépség tényleg egyfajta átok is. Az 1930-as és 40-es évek hollywoodi sztárja Charlie Chaplinnel járt, és a világ legszebb nőjének tartották. De létrehozott egy olyan eszközt is, amely ma 30 milliárd dollárt érne. Úgy döntöttünk, hogy elmeséljük Hedy Lamarr élettörténetét, a színésznőét, akinek bájos feje olyan ötleteket rejtett, melyek messze megelőzték a korát.

 

 

 

Első lépések a mozi világában
Hedy Lamarr 015

Hedy Lamarr 1914-ben született Hedwig Eva Maria Kiesler néven, Bécsben. Szülei művelt és intelligens zsidó származású emberek voltak. Apja bankigazgató, anyja zongoraművésznő volt. Hedwig már korán érdeklődött a színház és a film iránt, zongorázni és balettozni tanult.

1933-ban Ausztria egyik leggazdagabb embere, Friedrich Mandl meglátta őt a bécsi színház színpadán. Megismerkedtek és olyan közel kerültek egymáshoz, hogy később Hedy a szülei nemtetszése ellenére hozzáment. Ezzel nagy hibát követett el.

Egy féltékeny férj zsarnoksága alatt
Hedy Lamarr 014

A házasság ketreccé vált Hedy számára, és még csak nem is aranykalitkává. Féltékeny férje megtiltotta neki, hogy filmekben szerepeljen, lehallgatta a telefonhívásait, és bezárva tartotta. Csak akkor engedte ki a házból, ha egy szobalány elkísérte, ráadásul a pénzzel is nagyon szűkmarkúan bánt, alig adott belőle Hedy-nek egy keveset. Még a színésznő ékszereit is széfben őrizte. A gondolat, hogy valaki más is láthatja a feleségét egy filmben, annyira zavarta, hogy hajtóvadászatot indított minden olyan film kópiája után, amiben korábban a színésznő szerepelt.

Végül Hedy nem bírta tovább, és úgy döntött, hogy elszökik. Féltékeny férje egyik partiján, ahová azért vitte magával a feleségét, hogy másoknak is mutogathassa, egy brit tiszt segítségét kérte a szökéshez. A férfi beleegyezett. A színésznő már csomagolt, amikor férje megérkezett. Bekapcsolta a bakelitlemez-lejátszót, és Hedy meghallotta a saját hangját, amint a tisztnek könyörög, hogy segítsen neki megszökni. Kiderült, hogy Mandl végig hallotta, mi történik pontosan.

A fiatal nő ezért szélsőséges lépéseket tett: felvett egy szobalány egyenruhát, és az összes ékszert, amit csak sikerült megszereznie, belevarrta a ruhája bélésébe. Ezután Londonba menekült.

Nehézségeken és kalandokon át, út a csillagok felé
Hedy Lamarr 013

Hedy Lamarr és Louis Mayer, a Metro-Goldwyn-Mayer elnöke.

A körülmények szerencsésen alakultak Hedy számára: amikor megérkezett Londonba, éppen ott volt Louis Mayer, a Metro-Goldwyn-Mayer filmvállalat vezetője. A stúdió egyik ügynökén keresztül, aki éppen tehetségeket keresett, Hedy összehozott vele egy találkozót. Mayer hat hónapos szerződést ajánlott neki heti 125 dollárért. A lány visszautasította, mert tudta, hogy a tehetsége többet ér.

De amikor a férfi elment, Hedy hirtelen rájött, hogy hibát követett el, mert ez egy jó lehetőség lett volna arra, hogy hollywoodi sztár legyen. De már késő volt: Mayer éppen egy óceánjáróra készült felszállni, amely visszautazott az Egyesült Államokba, és a hajóra már minden jegy elkelt. Hedy ismét a kaland mellett döntött: egy 14 éves utas dadájának kiadva magát felszökött a fedélzetre. Mayert annyira lenyűgözte a színésznő merészsége és a tengerjáró utasaira a szépségével kiváltott reakció, hogy átgondolta az ajánlatát, és egy 7 éves szerződést ajánlott neki heti 550 dolláros fizetéssel.

Egy hollywoodi filmsztár születése
Hedy Lamarr 012

Mayer azt javasolta, hogy vegye fel a Hedy Lamarr álnevet, a némafilmszínésznő Barbara la Marr tiszteletére, akit a felesége rendkívül csodált. Mayer végül az Algír (1938) című film egyik főszerepét adta neki, és úgy kezdte reklámozni, mint a közönség számára ismeretlen, de valójában nagyon népszerű osztrák színésznőt, aki nem mellesleg „a világ legszebb nője”. És ez utóbbiban, úgy tűnik, hogy nem tévedett: amikor az emberek beléptek a nézőtérre, izgatottan várták, hogy egy ismeretlen filmes dívával találkozzanak vásznon, aki végül teljesen lenyűgözte őket. Hedy Lamarr szépségétől elállt az emberek lélegzete.

Ettől a pillanattól kezdve Hedyre ráragadt az egzotikus származású, páratlan szépség képe. Legnagyobb sikere Delilah szerepe volt az 1949-es Sámson és Delilah című filmben. Bár a kor számos népszerű filmjében szerepelt Clark Gable, Judy Garland és Charles Boyer mellett, és kétségkívül sztárrá vált, a legtöbb szerepében csak néhány sort kellett mondania. Fejlett agya pedig szenvedett a tétlenségtől. És amíg a filmvásznon Hedy Lamarrt csillogás és a férfiak figyelme vette körül, a valódi Hedy Lamarr unalomban, magányban és honvágyban sínylődött.

Hedy Lamarr titkos szenvedélye

Gyermekként Hedy gyakran az édesapjával sétált, és lenyűgözve hallgatta a történeteit arról, hogyan működnek a dolgok. Ötéves korában szétszedett és összerakott egy zenedobozt. Később kíváncsi elméje magába szívta mindazt az információt, amit az első férje, Friedrich Mandl által szervezett találkozókon hallott a tudósoktól. A színészi munka kipihenése közben, a lakókocsijában igazi felfedezéseket tett.

Aztán 1940-ben egy vacsorapartin Hedy találkozott egy férfival, aki osztozott szenvedélyében. George Antheil zeneszerzővel együtt kidolgozták egy olyan készülék ötletét, amt „titkos kommunikációs rendszer” néven szabadalmaztattak. De úgy tűnik, túlságosan megelőzték korukat, mivel az ötletüket akkor elutasították. Évtizedekkel később azonban Lamarr és Antheil eredeti koncepciója alapján kifejlesztették a Wi-Fi-t és a Bluetooth-t.

Hófehérke Einstein agyával
Hedy Lamarr 011

Hedy Lamarrnak hat férje és sok szeretője volt. Az utolsó férje pedig… a válóperes ügyvédje volt. Miután elvált tőle, Hedy soha nem házasodott újra. És a nő, akinek egyébként a varázslatos arca inspirálta a Disney művészeit Hófehérke megalkotására, élete utolsó 35 évét egyedül élte le.

Az 1960-as évekre, amikor szépsége kezdett megfakulni, a színésznőre már nem volt szükség Hollywoodban, és a karrierje hanyatlásnak indult. Ennek következtében Hedy Lamarr a heti 48 dolláros kis nyugdíjból élt.

1997-ben megkapta az Electronic Frontier Foundation úttörő díját, de soha nem keresett pénzt egyik találmányával sem. Élete hátralévő részében azonban folyamatosan feltalált dolgokat: fluoreszkáló nyakláncot, új típusú közlekedési lámpát és szuperszonikus repülőgépek módosításait. Csakhogy ezeket a találmányait sem értékelte senki.

Bónusz

Hedy Lamarr élete olyan volt, mint egy lenyűgöző film, és ha már itt tartunk, van még egy érdekes történet, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül vele kapcsolatban. A színésznő egyszer részt vett egy adománygyűjtésen, és bejelentette, hogy mindenkit megcsókol, aki legalább 25.000 dollárt költ az aukción. Állítólag végül 680 embert kellett megcsókolnia, és több mint 17 millió dollárt gyűjtött össze. Valószínűleg azonban minden egyes alkalommal ugyanazt a férfit csókolta meg: Eddie Rhodes tengerészt, aki elkísérte őt az országszerte megrendezett adománygyűjtésekre, és minden egyes fellépés előtt elbújt a tömegben.

Hedy Lamarr életét régóta legendák és találgatások övezik. A hírek szerint a közeljövőben Gal Gadot főszereplésével sorozatot fognak készíteni a színésznő életéről. Nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de mi nagyon megnéznénk.

Hedy Lamarr 010

Bántak már veled előítélettel a külsőd miatt? Mit gondolsz, mi a fontosabb ahhoz, hogy valaki sikeres legyen az életben: a szépség vagy az intelligencia?

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?