Celeb / Híresség

Újabb soha nem hallott titok Zámbó Jimmyről: egykori zenésztársa mentette meg A Király örökségét a hiénáktól – Megszólalt az egykori barát

Soha nem hallott történetet osztott meg a Zámbó Jimmy halála utáni időszakról a legendás énekes egykori jó barátja és zenésztársa, Jankai Béla. A billentyűs egyike azoknak, akik a huszonkét és fél éve elhunyt különleges hangú énekes utolsó éveiben mellette voltak, együtt járták az országot, alkottak, de a magánéletben is szoros kötelék fűzte őket egymáshoz. Éppen ezért volt Jankai számára nagyon fontos, hogy a fájdalmas, mély gyásza mellett megvédje a Király örökségét.

 

 

 

– Az én olvasatomban a különös módon élő ember különös módon hal meg. Ami nekem nagyon furcsa volt, hogy egyszer azt mondta, Béluska én nem fogok sokáig élni – emlékezett vissza szomorúan Jankai Béla a Boros Lajos és barátai által készített Lali király CsütörTöke című YouTube-műsorban, majd egy döbbenetes dolgot árult el a vendéglátóinak arról, hogyan próbálták meg általa csak hiénáknak nevezett emberek szinte percekkel Jimmy halála után kihasználni a lehetőséget arra, hogy pénzt csináljanak a tragédiából.

Zámbó Jimmy és Jankai Béla az énekes életének utolsó négy évében szorosan együtt dolgoztak /Fotó: Ringier-archívumZámbó Jimmy és Jankai Béla az énekes életének utolsó négy évében szorosan együtt dolgoztak /Fotó: Ringier-archívum

– Jimmyvel sokat dolgoztunk azon, hogy milyen irányba szeretnénk folytatni, rengeteg anyagunk volt, illetve az utolsó arénás nagykoncertről is készült felvétel, hozzám kerültek a kazetták. Kérdeztem tőle, hogy ezekkel mit csináljak, erre ő azt válaszolta, hogy zárd el, mert jól jöhet még – idézte fel a billentyűs, aki egy évvel később értette meg, milyen jó döntés volt ez a részükről.

– Jött a tragikus esemény, amikor meghalt, és még nem telt el tíz perc, úgy szokták mondani, hogy még nem hűlt ki, máris telefonáltak a hiénák, hogy: te, mi van azokkal a felvételekkel, azokkal a kazettákkal… – jegyzete meg Jankai, aki észnél volt, nem hagyta magát és mindent megpróbált megtenni, hogy ezen hang- és képanyagok segítségével bevasalja azokat a pénzeket, amelyekkel Zámbó Jimmynek tartoztak különböző üzlettársak.

Jankai sok közös koncerten zenélt Jimmyvel /Fotó:  Czerkl GáborJankai sok közös koncerten zenélt Jimmyvel /Fotó: Czerkl Gábor

– Volt, aki kétmillió forinttal tartozott neki, és így egy egy csomó kintlevőségét be tudtam hajtani. Minden egyes nálam maradt anyag úgy lett hasznosítva, hogy az örökösök, elsősorban a gyerekei tudtak róla és beleegyeztek, és a haszna is az övék lett. Nekem is van öt gyerekem, és mivel ő már nem tudott az övéiért tenni, én még tudtam így segíteni neki – mesélte a jó barát, aki tudja, hogy Jimmy nem volt könnyű ember, azonban több olyan történetet is elmesélt, amelyekből kiderült, hogy mi mindent megtett azokért, akiket szeretett.

– A stadionkoncertek idejében egy ötven-hatvan fős stábbal jártunk fellépni, jött velünk egy komplett catering két szakáccsal, akik az építő csapatot és mindenkit elláttak reggelivel, ebéddel és a koncert után vacsorával. Jimmynek a csirkepörkölt volt a kedvence, amelyet ilyen körülmények között azért nehéz volt elkészíteni. Egyszer azonban már várta az étel, ám ahogy a sütőből húzta ki a kondért a szakács, a forró kaja ráömlött a lábára. Egyértelmű volt, hogy komoly égési sérülései lettek az illetőnek és a mentő nem ért volna ki, így Jimmy a saját S-es Mercijével rohant vele a kórházba – mosolyodott el az elméken Jankai Béla, aki arról is mesélt, mennyire félelmetes érzés volt az énekessel nyilvános helyre menni, az őt körülvevő őrülettel határos rajongás miatt.

– Akit tisztelt és szeretett, azért bárhova elment, velem jött el orvoshoz vagy autószervizbe. De én is segítettem neki, egyszer például elfelejtett az egyik gyerekének születésnapi ajándékot venni, engem hívott fel, hogy segítsek, mert neki esélye sem volt elmenni egy plázába. Tényleg nem tudott nyilvános helyre kilépni, mert pár perc alatt százembernyi tömeg gyűlt össze és a lehető legőrültebb kérésekkel áltak elő. Volt, hogy valaki egy ollóval jelent meg, hogy egy tincset szeretne a hajából. Egyszer pedig egy nő úgy rángatta le a zakóját róla, hogy még a bőrét is felsértette, el kellett menni az ügyeletre ellátni a sebet – osztotta be a történeteit Jankai Béla.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?