Érdekes, Film

A Mítoszirtók (Állítólag…) című tévéműsor 10 kísérlete, amit nem engedtek leadni a televízióban

Minden idők egyik legjobb tévéműsora volt ez a sorozat. Az Állítólag… című televíziós sorozat 2017-es befejezése egy korszak végét jelentette. Miután a Mythbusters 2003-ban bemutatkozott, a Discovery Channel egyik legnépszerűbb műsorává vált. Adam Savage és Jamie Hyneman megszámlálhatatlan mítoszt fedezett fel. Hamarosan csatlakozott hozzájuk Tory Belleci, Kari Byron és Grant Imahara is, akik nagyon hamar a műsor nélkülözhetetlen részeivé váltak. Ők gyakran a főszereplő duótól függetlenül, saját mítoszokkal foglalkoztak, és rendkívül dinamikus energiát vittek a műsorba. Bár a Mítoszrombolók csapata sok mítoszt megdöntött vagy megerősített, van néhány ezek közül, amiket sosem láthattunk, mivel nem kerültek képernyőre. Most elhoztunk nektek 10 olyan Mítoszírtók kísérletet, amiket különféle okból kifolyólag letiltottak és nem engedtek levetíteni a televízióban.

 

 

 

10 2006-ban a Mythbusters letesztelte azt a mítoszt, hogy a gabonapelyhes dobozok egészségesebbek, mint a bennük lévő gabonapehely. Egerek két csoportjával gabonapelyhes dobozt és gabonapelyhet kezdtek etetni. Miközben a Mítoszrombolók megjegyzéseket várták az eredményt, a gabonapelyhes dobozt evő egerek váratlanul egymást ették meg!
egerek
© Maximus Meadowcroft / Unsplash

Gyerekként hányszor hisztiztünk egy marék cukros gabonapehelyért? Igazából meg sem lehet számolni! A gyerekek rendkívül imádják a cukros gabonapelyheket, a szülők azonban mindig is kétkedve álltak hozzá az ilyen élelmiszerek tápértékéhez. A gyanakvás akkor kezdődött, amikor Paul A. Stitt biokémikus 1982-ben közzétett egy tanulmányt. Megemlítette, hogy a gabonapelyhes dobozokon túlélő patkányok tovább éltek, mint azok, akik csak gabonapelyhet ettek.

A Mythbusters tehát nekilátott, hogy letesztelje ezt a mítészt. Egy kérdezz-felelek beszélgetésben Adam Savage nyilvánosságra hozta a kísérletüket. A csapatnak három kategóriába tartozó laboratóriumi egerük volt. Az elsőnek normál egértápot, a másodiknak cukros gabonapelyhet, a harmadiknak pedig kartonpelletet adtak. Majdnem öt napig minden rendben volt. De nem sokkal később a csapat észrevette, hogy a kartonpapírt evő egerek nyugtalanná váltak. Amikor ellenőrizték az egereket, észrevették, hogy az egyik kartonpapírt evő egér megette a csoport többi egerét!

A kísérletben szereplő, szemléletes állatkínzás miatt a Discovery nem volt hajlandó leadni ezt az epizódot. Sőt, aláírattak egy papírt a csapattal, hogy soha senkinek nem mutatják meg a felvételt.

9 A Mítoszírtók készítettek egy epizódot arról, hogy a hitelkártyákon lévő RFID-chipek mennyire feltörhetőek és nyomon követhetőek, de a hitelkártya-társaságok bojkottal fenyegették meg őket.
rfid chip
© OpenClipart-Vectors / Pixabay

A Mythbusters már elkészült egy RFID-romboló epizóddal, amikor a Texas Instruments felhívta és figyelmeztette őket, hogy ne adják le az epizódot. Adam és Jamie tesztelték az RFID-chipek nyilvánosságra hozott sebezhetőségeit, és készen álltak az eredményüket az egész világnak bemutatni. A 2008-as Last Hope konferencián Adam Savage így emlékezett vissza: „A Texas Instruments bejött az American Express, a Visa és a Discover vezető jogtanácsosaival együtt, és nagyon nagy (Tory Belleci társ-műsorvezető és a MythBusters egyik producere) túlerőben voltak ellenünk”.

Az ügyvédek világossá tették, hogy a Discovery Channel-nek vissza kellene vonulnia az epizód sugárzásától, és soha többé nem beszélnie arról, hogy ezek a chipek mennyire feltörhetőek. És mivel egy nagyvállalatról van szó, ami az ilyen hirdetők bevételeire támaszkodik, a csatorna nem tehetett semmit, be kellett adnia a derekát.

A Texas Instruments szerint azonban a történet egy kicsit másképp alakult. Szóvivőjük azt állította, hogy a hívás nem azért történt, hogy „megfenyegessék” őket, hanem azért, hogy megválaszoljanak néhány technikai kérdést, ami a Mythbusters csapatában felmerült. A hívás során néhány termékmenedzser és egyetlen, érintés nélküli fizetéssel foglalkozó cég képviselője vett részt. Később még Adam Savage is megváltoztatta a nyilatkozatát, mondván: „Ha belemennék a részletekbe, hogy pontosan miért nem forgatták le ezt a sztorit, az annyira bizarr és szövevényes lenne, hogy senki sem hinne nekem, de elég, ha annyit mondok… a döntést, hogy nem folytatjuk az RFID-sztorit, a produkciós cégünk, a Beyond Productions hozta, és semmi köze nem volt a Discoveryhez vagy a reklámeladási részlegükhöz”. Ez a nyilatkozat arra engedte következtetni a rajongókat, hogy valami nagyon komoly összeesküvés történhetett a háttérben.

8 Úgy volt, hogy lesz egy teszt, amiben bemutatják, hogy ha egy folyékony oxigénnel teli teherautó rakománya az úttestre ömlik, akkor az életveszélyes bombává válhat. A Mítoszírtók csapata végül úgy döntött, hogy ezt a veszélyes dolgot most kihagyják, mivel rájöttek, hogy nem feltétlenül éri meg elkölteni egy rakás pénzt arra, hogy végeredményként valami csak úgy felrobbanjon.
Mitoszirtok
© TV.com

Egy Reddit kérdezz-felelek bejegyzésben Adam egy mítoszról beszélt, amiben egy folyékony oxigénnel teli teherautót próbáltak tesztelni. A teszt célja az volt, hogy kiderítsék, ha az oxigén kiömlik az úttestre, az egész utat életveszélyes bombává változtatja-e. A csapat már eleget játszott a folyékony oxigénnel ahhoz, hogy tudják, ez mennyire veszélyes lehet. Adam „a világ legijesztőbb anyagának” nevezte.

A folyékony oxigén képes egy egyszerű, olajos rongyot is bombává változtatni. Ezért a csapat úgy gondolta, hogy talán nem is olyan jó ötlet egy egész teherautónyi anyaggal kísérletezni. Ráadásul az epizód leforgatásához rengeteg pénzt kellett volna elkölteniük. És ha a kemény munka végén minden csak úgy felrobban, akkor talán nem is nagyon lenne értelme megcsinálni! Figyelembe véve a folyékony oxigén veszélyességét és kiszámíthatatlanságát, a Mythbusters valószínűleg helyes döntést hozott.

7 A fejjel lefelé is gurulni képes versenyautó egy mítosz, miszerint egy Formula-1-es vagy IndyCar versenyautó olyan nagy leszorítóerővel rendelkezik, hogy akár fejjel lefelé is tudna haladni a mennyezeten, mivel a leszorító erő odapréselné a kocsit. A Mythbusters az első évad óta szerette volna ezt megcsinálni, de sosem tették meg, mivel ennek az egyetlen mítosznak a költségei meghaladnák az egész műsor költségvetését.
auto teszt
© PNGTree

A probléma az volt, hogy soha nem tudtak megfelelő utat találni a kísérlethez. A csapat ezért arra gondolt, hogy talán építeni kéne egy alagutat direkt ennek a kísérletnek. De ezt végül elvetették, mivel az alagút építése jelentősen meghaladná a műsor költségvetését. Ezután elkezdtek szélcsatornákat keresni, de nem találtak olyat, ami elég gyors lett volna a kísérlethez.

Ráadásul senki sem volt hajlandó adni nekik egy Formula 1-es vagy Indycar autót azért, hogy fejjel lefelé felakaszthassák egy szélcsatornában. És még ha meg is kapták volna az autót és az alagutat, a költségvetés akkor is gondot jelentett volna. Ezért úgy döntöttek, hogy bármennyire is szeretnék és kíváncsiak rá, inkább nem forgatják le ezt a kísérletet.

6 Volt egy másik kísérlet, amiben egy baseballjátékos és egy vonat szerepelt. Alapvetően a játékosnak a vonattal ellentétes irányban és azonos sebességgel kellett dobnia a labdát, hogy aztán a labda egyszerűen egyenesen leessen, mivel a két sebesség kioltja egymást.
vonat teszt
© Wikipedia, © Wikipedia

Ez érdekes volt. Tehát, ha egy baseballjátékos egy vonaton utazik, és úgy dönt, hogy a vonattal ellentétes irányba dobja ki a labdát, mi történne? Tegyük fel, hogy a játékos úgy dönt, hogy a vonattal ellentétes irányba dobja a labdát, és ugyanolyan sebességgel, mint amivel a vonat közlekedik. Ekkor a sebességek egyszerűen kioltanák egymást, és a labda egyenesen a földre esne.

A Mythbusters csapata ki akarta ezt próbálni, de a saját stílusukban akarták ábrázolni. Adam Savage így nyilatkozott: „Tulajdonképpen én akartam a baseball-labda lenni. Volt egy elképzelésem, hogy megépítem ezt a fordított irányú csúzlit a vonat külső részére, ami gombnyomásra kilőne engem, én pedig egyenesen a földre esnék. Valamiért nem engedték, hogy megcsináljam.”

Hála Istennek, hogy nem engedték!

5 A Mythbusters egyszer egy általánosan elérhető anyagokból készült bomba robbanóerejét akarta tesztelni. Sikerült egy nagyon erős robbanóanyagot készíteniük könnyen hozzáférhető anyagokból. Tekintettel arra, hogy ez milyen könnyedén ment, megesküdtek, hogy soha nem adják ki az információt.
mythbusters
© ORI

Egyszer a Mythbusters csapata úgy döntött, hogy kipróbál egy nagyon elterjedt városi legendát, miszerint robbanóanyagot lehet készíteni széles körben elérhető anyagok segítségével. Meglepő módon a legenda igaznak bizonyult. A csapat azt is kiderítette, hogy az általuk használt anyagok nagyon könnyen hozzáférhetőek. Mivel az ilyen könnyen beszerezhető anyagok erős robbanáshoz vezethetnek, a gyártócsapat úgy döntött, hogy nem mutatja be ezt az epizódot.

Ez bölcs döntés volt részükről, hiszen igazán nagy felelőtlenség lett volna megtanítani az embereket arra, hogyan kell bombát készíteni. Sőt mi több, a csapat úgy döntött, hogy megsemmisíti az összes felvételt, amit leforgattak, és megegyeztek, hogy soha többé nem beszélnek erről.

4 Adam Savage ki akarta próbálni a tökös kacsavadászat mítoszát. Ezt azonban az esetleges állatkínzás miatt kénytelenek voltak lesöpörni az asztalról.
állítólag
© Flickr, © Wikipedia

A CNET magazinnak adott interjújában Adam Savage elárulta, hogy ki akartak próbálni egy városi legendát, de sosem jutottak el odáig, hogy ezt meg is tegyék. Azt mondta: „Állítólag, ha kacsákra akarsz vadászni, remek módszer, ha tököket úsztatsz a kacsaúsztató tóban, így a kacsák hozzászoknak a körülöttük úszó tökökhöz. Aztán a fejedre teszel egy ilyen tököt, rajta néhány kivágott lyukkal a szemednek, és odaúszol a kacsákhoz. Ők észre sem veszik, mert úgy vannak vele, hogy ez úgyis csak egy tök.”

Bár Ádámnak nagyon tetszett, hogy tököt húzzon a fejére és kacsákat fogjon, az állatjogi jogsértés miatt ezt nem tudták volna bemutatni a televízióban. Ráadásul nehéz is lett volna leforgatni.

3 Egy 2010-es „Grant csontjainak tesztelése” című, soha le nem vetített epizódban Jamie Hyneman bejelentette, hogy egy sor kísérletet fognak végezni, hogy kiderítsék, mennyire erősek Grant Imahara csontjai. Az epizód annyira kegyetlen volt, hogy a Discovery megtagadta az epizód sugárzását.
teszt
© Wikipedia

Ha ezt az epizódot leadták volna, akkor az sok áldozatot követelhetett volna a világ minden táján. 2010-et írtunk, és az epizód címe „Grant csontjainak tesztelése” volt. Jamie Hyneman, a műsor egyik társműsorvezetője bejelentette, hogy tesztelni fogják, mennyire erősek Grant Imahara csontjai. Grant volt a műsor másik társ-műsorvezetője.

Az interneten fellelhető információk szerint Jamie egy kalapácsot hozott a kísérlethez. Ezután elkezdte többször ütni Grant lábát. Állítólag a kísérlet során összetört Grant combcsontja, és Jamie akkor sem hagyta abba az ütlegelést, amikor Grant megkérte rá. Végül elájult a fájdalomtól.

A Discovery Channel nem volt hajlandó leadni ezt az epizódot, ami valószínűleg helyes döntés volt részükről. Jamie bocsánatot kért tettéért, és azt állította, hogy szerinte Grant csontjai képesek lettek volna ellenállni az ütéseknek. Grant sürgősségi térdkalácsátültetésen esett át, és erőteljes fizikoterápián kellett átesnie. Hat hónappal az eset után tudott csak visszatérni a műsorba.

2 A MythBusters Teeth Challenge inkább egy csapaton belüli vicc volt, mintsem kihívás. Az epizódban a Mythbusters megpróbálta megerősíteni/megtörni azt a mítoszt, hogy Adamnek vannak a legsárgább fogai. Az epizódot végül nem adták le az Egyesült Államokban.
kísérlet
© Dental Health Tips

Ez a konkrét kísérlet a „Kinek van a legfehérebb foga” néven volt ismert. Ez inkább egy belső vicc volt a csapatban. A műsor ugyanis számos e-mailt kapott a világ minden táján élő nézőktől, akik Adam barna fogaira panaszkodtak. Így a csapat elővette a mítoszt, miszerint „Az összes Mítoszírtó közül Adamnek vannak a legsárgább fogai”.

A kísérlethez Karinak meg kellett vizsgálnia Jamie, Adam, Tory és Grant fogait. Az első eredmény az volt, hogy Jamie-nek voltak a legsárgább fogai. A mítosz tehát már elsőre megdőlt. De aztán Jamie elment fogat mosni, így ezek után már valóban Adamnek voltak a legbarnább fogai. A mítosz tehát először megdőlt, majd beigazolódott.

Ez az epizód nem került adásba a Discovery amerikai változatában, de a Discovery Europe változatában igen.

1 Egyszer a csapat megtöltött egy furgont gázpalackokkal, és lassú szivárgásra állította be őket. Azt a mítoszt tesztelték, hogy a furgon vajon felrobban-e, miután jelet kap a kulcs nélküli távirányítóról. A mítosz már az első próbálkozásnál beigazolódott, és a csapatnak esélye sem volt arra, hogy a mítosz hátterét vagy a folyamatokat megfigyelje.
mítosz
© YouTube

Ezt az epizódot „Eltűnő furgon”-nak hívták. A csapat egy furgont töltött meg gyúlékony gázzal teli tartályokkal. Ezután szándékosan szivárgást okoztak a tartályokban. Azt akarták tesztelni, hogy a furgon felrobban-e attól, ha jelet kap a kulcs nélküli távirányítóról.

A kísérlet „túl” sikeresnek bizonyult. A furgon rögtön az első próbálkozásnál darabokra robbant. De minden olyan gyorsan történt, hogy nem volt lehetőségük sem arra, hogy rendesen rögzítsék az eseményeket, sem arra, hogy magyarázatot adjanak a dologra. Ezért úgy döntöttek, hogy inkább nem adják le ezt az epizódot.

Neked melyik volt a kedvenc Mítoszírtók epizódod? Emlékszel még erre a sorozatra?

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?