Belföld, Hírek

Aggasztó bejelentés: csak idén több mint 24 Covid-variánst találtak Magyarországon

Idén legalább 24 vírusvariánst azonosítottak Magyarországon szennyvízvizsgálatokat elvégző szakemberek. A szennyvízben lévő vírusmennyiség a variánsoktól is függ, 2022 végén is rendkívül magas értékeket mértek már.

 

 

 

A Nemzeti Nép-egészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) szakemberei a járvány előrehaladtával folyamatosan monitorozták a Magyarországon jelenlévő vírusvariánsokat, most egy részletesebb tanulmányt továbbítottak a 24.hu-nak.

Az elemzés egy része a variánsok előfordulását mutatja be országos átlagban, a 2023 első felében vizsgált minták alapján. Ebből 24-et név szerint is említenek, viszont az egyéb kategóriával együttvéve ennél is sokkal több variáns és annak alvariánsa volt jelen eddig Magyarországon 2023-ban.

Az NNGYK értékelése szerint az egyes variánsok esetében a fertőzöttek vírusürítése határozottan eltér. Így például az omikron és alvariánsainak elterjedése óta jóval magasabb koncentrációk figyelhetőek meg, alacsonyabb fertőzési szint mellett, mint az alfa vagy a delta variáns dominanciája idején.

Az elemzésükben állítják: ezért kizárólag az egyes szennyvízben mért csúcskoncentrációk összevetésével nem lehet az aktuális járványhelyzetre következtetni.

Múlt év végén és 2023 év elején a lakosságarányosan súlyozott átlag többszöröse volt annak, mint amit a korábbi hullámokban mértek.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?