Belföld

Sosem gondolta volna: ennyi pénz kell Magyarországon havonta, hogy gondtalan életet éljünk

Az Egyensúly Intézet friss eredményeiből az derült ki, hogy a szűkös megéléshez továbbra is havi nettó 250 ezer forintra, a gondtalan élethez azonban már nettó 600 ezer forintra van szükségük a magyaroknak.

 

 

 

A 24.hu által szemlézett kutatás szerint a magyar háztartások hozzáállása pesszimista irányt vett az elmúlt negyedévben, a korábbi, júniusi adatfelvételhez képest 6 százalékponttal nőtt azok aránya, akik bevételcsökkenéssel számolnak a következő három hónapban. Közben a megkérdezettek a nominális jövedelmek érdemi növekedéséről számoltak be: júniushoz képest 10 százalékponttal csökkent a legalább havi nettó 250 ezer forintot, azaz a szűkös megélhetéshez elegendő összeget keresők aránya.

Mint írják, a megkérdezettek közel kétharmada, 63 százaléka továbbra is azzal számol, hogy a háztartása bevétele nem fog változni, emellett 15-ről 21 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik már bevételcsökkenésre számítanak. 4 százalékponttal kevesebben kalkuláltak anyagi gyarapodással az előző időszakhoz képest.

Az eredmények szerint a magyarok 28 százaléka nem tudná megoldani egy 100 ezer forintos, hirtelen keletkező kiadás fedezését. További 41 százalékának problémát jelentene egy ekkora kiadás, de még meg tudná oldani saját erőből. Csupán a lakosság 27 százaléka tudná gond nélkül kifizetni a szóban forgó összeget. Itt érdemes hozzátenni, hogy november és augusztus között az átlagos infláció 22,3 százalék volt, így a 100 ezer forint vásárlóértéke jelentős mértékben csökkent, ez torzíthatja a képet.

A kutatása szerint a megkérdezettek nagyjából kétharmadának, 62 százaléknak továbbra is lesz annyi pénze a következő negyedévben, hogy kiegyenlítse a fűtésszámláját, a válaszadók 25 százaléka számolt be arról, hogy alkalomadtán nem lesz lehetősége melegen tartani az otthonát. A társadalom közel tizede kifejezetten borúlátó: 9 százaléknyian vannak azok, akik úgy érzik, hogy egyáltalán nem fogják bírni anyagilag a lakásuk kifűtését.

A friss eredmények azt mutatják, hogy a magyaroknak jellemzően havi nettó 250 ezer forint kellene a szűkös megélhetéshez – ebben nem történt változás június óta.

Az átlagosnak tartott életvitelhez mostanra már havi nettó 400 ezer, a gondtalan megélhetéshez pedig havi nettó 600 ezer forintra lenne szükség. Az átlagos élethez havi nettó 50 ezerrel, a gondtalan élethez pedig nettó 100 ezer forinttal többre van szükség, mint nyár elején.

Az eredményekből kirajzolódott, hogy a megkérdezettek 4 százalékának egyáltalán nincs jövedelme, 46 százalék pedig nettó 250 ezer forint alatti jövedelemből gazdálkodhat naponta. A válaszadók közül minden másodiknak szüksége van valamilyen támogatásra.

A válaszadók további 37 százaléka arról számolt be, hogy havonta nettó 250 ezer feletti, de nettó 400 ezer forint alatti összeg felett rendelkezik.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?