Belföld

Ezért tilthatják be az energiaitalt 18 év alatt Magyarországon

Betiltaná az energiaitalok vásárlását két kormánypárti országgyűlési képviselő a 18 évet be nem töltött fiatalok számára, egészségügyi kockázatokra hivatkozva. De tényleg veszélyes az energiaital vagy túl van lihegve a dolog?

 

 

 

Mi a javaslat?

Hollik István és Nacsa Lőrinc szerint a egészségügyi kockázatokat jelent, ha 18 éves kor alatt bárki szabadon vásárolhat koffein tartalmú energiaitalokat.

Mi az indoklás?

Sok fiatalkorú napi rendszerességgel fogyasztja ezeket a termékeket, információik szerint az elmúlt négy esztendőben a mentőszolgálat évi száz körüli esetben látott el 18 év alatti gyereket emiatt.

Egy konkrét példát is kiemeltek: egy éve Hatvanban szívleállás miatt halt meg az iskolában egy 14 éves fiú, aki az eset előtt energiaitalokat ivott.

Van máshol is ilyen törvény?

Igen, van. Litvánia volt az első ország, itt 2014-ben tiltották be az energiaitalok értékesítését 18 éven alattiaknak, és tilos a marketing is olyan nyilvános helyeken, ahol megfordulnak fiatalok: sporteseményeken, mozikban, koncerteken.

Az országban ekkor az alkohollal varó keverés is terítékre került, mivel a kombináció különösen veszélyes lehet a fiatalokra. 2016-ban Lettországban hasonló tiltást vezettek be, Törökországban pedig oktatási intézményekben tilos árulni.

Számos más országban is vannak tiltások, egyes helyeken például tilos taurint tartalmazó italt árusítani, Angliában pedig egyes bolthálózatok nem adják el a termékeiket 16 év alattiaknak.

Mit reagáltak az energiaital gyártók?

A törvényjavaslat indokoltságát jól jelzi, hogy másnapi válaszában a Magyar Energiaital Szövetség (MESZ) egyáltalán nem tagadta a vádakat, ehelyett igyekezett másokat is „bemártani”.

Állításaik:

  • az energiaitalokban lévő koffein ugyanaz a koffein, amit a kávéban és a kólában is megtalálhatunk;
  • 1 liter kóla koffeintartalma megfelel egy 250 ml-es energiaitalnak, vagy egy csésze erős presszókávénak;
  • a magyar gyermekek pontosan tízszer több kólát isznak, mint energiaitalt;
  • 1 liter kóla több cukrot tartalmaz, mint egy liter energiaital.

A MESZ szerint a koffeintartalmú italok nem ajánlottak gyermekeknek, azokat egészséges felnőtteknek tervezték, akik naponta öt negyedliteres dobozt is elfogyaszthatnak anélkül, hogy az egészségügyi problémákat okozna.

Azt várják el, hogy bármilyen szabályozás lép érvénybe, az vonatkozzon a kólára és más koffeintartalmú italokra is.

A dobozos kávékat is akadály nélkül megvásárolhatja ma egy fiatal a közértekben. Csak az nem annyira édes.

Mi a baj az energiaitalokkal?

A törvényjavaslat egyelőre nem részletezi, hogy a benyújtók számára mi a pontos probléma ezekkel a termékekkel, bár a MESZ válaszából látszik, hogy két kényes kérdés van: a koffein és a cukor.

Taurin ugyanis már nem található bennük Magyarországon, de a közkeletű információval ellentétben nem azért, mert betiltották, hanem mert olyan magas (250 forint/liter) adóval sújtották, amely miatt nem éri meg egyik gyártónak sem hozzáadnia az italához.

Érdekesség, hogy a koffein valószínűleg veszélyesebb, mint a taurin, mivel utóbbi folyamatosan megtalálható a szervezetben, sőt, az anyatejben is jelen van, és inkább vérnyomás csökkentő hatású. Főleg sportolóknak hasznos, hiszen segíti az izmok regenerációját és plusz energiát ad.

Koffein azonban van az italokban, a Magyarországon kapható különböző márkák termékeiben szinte kivétel nélkül 32mg/dl koncentrációban, ami egy negyedliteres dobozban 80 miligrammot jelent.

A Coca-Cola koffeintartalma is területfüggő, de általánosságban elmondható, hogy deciliterenként 10g található meg benne, ami harmada az energiaitalokban található mennyiségnek. Itt érdemes azonban megjegyezni, és ebben igaza lehet a MESZ-nek, hogy kólából többet és többen isznak a fiatalok, mint energiaitalból. Ráadásul, jóval kevesebben kapják fel rá a fejüket, mint az energiaital esetében.

Ha egy fél literes kólás és egy negyedliteres energiaitalt hasonlítunk össze, már kisebb az eltérés: 80 gramm az energiaitalban és 50 gramm a kólában.

Egészségügyi ajánlások nagyjából napi 400 milligrammos szintig tartják kockázatmentesnek, hogy egy felnőttnek a koffeinbevitel, de ez természetesen függ a testsúlytól és egészségügyi állapottol is.

Gyermekre már jóval nehezebb becsülni. 12 év alatti gyerekeknek a legtöbb egészségügyi szakértő szerint kerülniük kell a koffeinfogyasztást, a serdülők esetében általában naponta 100 milligrammot tartanak elfogadhatónak, azaz körülbelül egy doboz energiaitalt, vagy egy liter kólát naponta.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ha szó szerint vesszük, az energiaitalban lévő hozzáadott cukor ad energiát. A koffein nem, ez a vegyület csak éberebbé tesz minket, gátolja a fáradtság megjelenését.

A cukortartalomban viszont nincsen számottevő különbség: a Coca-Cola és a különböző márkájú energiaitalokban is körülbelül 11 g/dl koncentrációban található, amiből egy felnőttnek is maximum 50 gramm fér bele, tehát fél liter kóla, vagy energiaital. És akkor aznap még semmi más plusz cukrot nem fogyasztottunk.

Igazak a fenti állítások?

Térjünk vissza tehát az eredeti állításokra, és a valóságra:

  • az energiaitalokban lévő koffein ugyanaz a koffein, amit a kávéban és a kólában is megtalálhatunk – IGAZ;
  • 1 liter kóla koffeintartalma megfelel egy 250 ml-es energiaitalnak – IGAZ, SŐT, MÉG ANNÁL IS TÖBBNEK;
  • a magyar gyermekek pontosan tízszer több kólát isznak, mint energiaitalt – ERRE NINCS ADAT;
  • 1 liter kóla több cukrot tartalmaz, mint egy liter energiaital – INKÁBB UGYANANNYIT.

Érdemes még megjegyezni itt a MESZ honlapján található apró ellentmondást, miszerint a fiatalkorúaknak nem ajánlott a fogyasztása, ugyanakkor

az energiaital segíthet a tanulásban, megbízható barát és segítség lehet akkor is, amikor tanulnod, koncentrálnod vagy vizsgáznod kell. Diákokon bizonyították, hogy van olyan energiaital, amelyből már 1 doboz (250ml) is 26 százalékkal növelte a figyelmet, koncentrációt.

Valószínűleg ők csak az egyetemistákra gondoltak, de ezt nem ártott volna kiemelni.

Konklúzió

Nehéz amellett érvelni, hogy ha az energiaitalokat be szeretnénk tiltani a fiatalok számára koffein- és cukortartalmuk miatt, akkor mi akadályoz meg minket abban, hogy ugyanezt tegyük a kólákkal és a kávékkal is.

A kólában található cukormennyiség még a felnőttek számára sem egészséges, nemhogy gyerekeknek, a koffein pedig inkább 12 év alatt okozhat súlyosabb problémákat, felette egy minimális napi bevitel még nem árt meg.

Persze minden gyerek más és más, kérdés, hogy létezik-e felelős kiskorú fogyasztó, mint olyan, vagy hatékonyabb betiltani az egészet, és a lehetőséget sem adni a túladagolásra.

forrás: noizz.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?