Belföld

Döbbenetes számok: a magyarok majdnem fele a nyomor szélén él

Egy új felmérés eredménye azt mutatja, hogy a magyarok 19 százaléka számára a legalapvetőbb szükségletek finanszírozása is nagy gondot jelent, 28 százalékuk pedig csak olyanra költ, amire feltétlen muszáj.

 

 

 

A magyarok mindössze 8 százaléka érzi úgy, hogy javulásnak indultak az anyagi körülményei az utóbbi időben. Többségük, a válaszadók majdnem fele (46 százalék) szerint a pénzügyi helyzetük folyamatosan romlik, ugyanakkor bíznak benne, hogy ez hamarosan helyreáll. 26 százalékuk stabilnak, míg 19 százalék kilátástalannak értékeli jelenlegi anyagi körülményeit – derül ki a hvg.hu által szemlézett reprezentatív felmérésből, amit a MediaMarkt az Opinio Institute közreműködésével végzett.

A megkérdezettek 38 százaléka úgy véli, hogy idén már nem várható javulás a magyar gazdaságban, 27 százalék szerint pedig ez igaz a jövő évre is. 25 százalék szerint bár várható némi erősödés, de még sokáig nem jön majd helyre.

Jelentősen megváltoztak a vásárlási szokások: mindössze 7 százalék fogyaszt ugyanolyan mértékben, mint a krízis előtt. 10-ből 9 válaszadó visszavett a költekezéseiből az emelkedő infláció hatására. Ez különösen a nőkre és az idősekre igaz.

A felmérésben résztvevők 19 százalékának már a legalapvetőbb szükségletei finanszírozása is nehézségekbe ütközik és további 28 százalék állítása szerint csak azt veszi meg, amire feltétlenül szüksége van

– áll a kutatásban.

Egyre ritkábban járnak az emberek a boltba. A felmérés szerint a megkérdezettek negyede inkább kevesebbszer megy el vásárolni, hogy ne essen kísértésbe. 20 százalék saját bevallása alapján inkább megvárja az akciókat és a leértékeléseket, és igyekszik tájékozódni, tanácsot kérni egy-egy anyagi jellegű döntés előtt.

A megkérdezettek 31 százaléka nyilatkozott úgy, hogy örül, ha a napi betevője megvan, egyéb törekvései nincsenek. Akinek mégis van, az elsősorban elkerülhetetlen nagyobb beruházásokra költ, mint például a karácsonyi ajándékok.

A hosszabb távú célok elérésére a legtöbben szintén spórolással, akciók figyelésével törekszenek. A válaszadók csupán 8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hitelt tervez felvenni ezek miatt.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?