Autó

Milyen használt autót vegyek 2023-ban? A szakértő válaszol

„Milyen típusú használt járművet érdemes választanom 2023-ban?” – gyakran érkezik hozzánk ez a kérdés. Az idei év legjobb kategóriájú használt autóinak ajánlóját hoztuk el nektek: a költséghatékony városi gépjárművektől kezdve a tágas hétüléses SUV-kig mindenben találhattok kedvencet.

 

 

 

A használt autók népszerűsége sosem lankadt, különösen az új autókhoz viszonyított ár-érték arányuk és azonnali elérhetőségük miatt. Legyen szó kompakt, költségtakarékos járműről, hétüléses luxusautóról vagy akár zéró károsanyag-kibocsátású elektromos modellről, biztosan található minden kategóriában tökéletes választás.

Hogy segítsünk a választásban, kiválasztottunk néhány szerintünk jó használt autót 15 kategóriában.

Legjobb használt városi autó: Hyundai i10

Ha kisautót szeretnél vásárolni, nem kell lemondanod a kényelemről vagy az áhított extrákról. Ezt jól példázza a Hyundai i10 is. Bár kompakt méretével szinte minden parkolóhelyre be lehet állni, az i10 belső tere négy személy számára is kényelmesen elegendő, és az autó stabilan mozog az úton. Az i10 gazdaságos választás, hiszen beszerzési és fenntartási költségei alacsonyak. Emellett a pénzedért kiváló felszereltséget kapasz. Az 2020-tól gyártott legfrissebb modellek minden változata légkondicionálóval, tempomattal és számos modern biztonsági funkcióval vannak ellátva.

A Hyundai kiemelkedő, 5 éves, kilométer-korlátozás nélküli garanciája pedig további előnyt jelent.

Ajánlott városi kisautók:

  • Toyota Yaris
  • Ford Fiesta
  • Kia Ceed
Legjobb használt kompakt autó: Ford Fiesta

Egy dologban biztosak lehetünk: ha egy használt Ford Fiesta beszerzésén töri a fejét, rengeteg opció között böngészhet. Ennek az az oka, hogy az elmúlt években folyamatosan a legnépszerűbb új autók között volt, ha nem is mindig az első helyen. Akármelyik változatot is választja, olyan autó kerül a kezébe, amelynek vezetése sokkal kellemesebb élményt nyújt, mint a többségének versenytársainak, és sebességnél is stabilnak és komfortosnak érezheti. Bármennyi időt eltölthet a különböző motor- és felszereltségi lehetőségek áttekintésével, de nem fog csalódni, ha olyan népszerű változatok mellett dönt, mint az 1.0 Ecoboost Zetec vagy Titanium verzió. Ezek gazdaságos üzemeltetést, kiváló teljesítményt és számos alapfelszereltséget kínálnak.

Legjobb használt ferdehátú: Volkswagen Golf

A Volkswagen Golf az egyik legtöbboldalúbb autó a piacon, nemcsak széles modellválasztéka miatt, hanem mert szinte mindenben kiváló. Két Golf verzió is érdemes lehet a figyelmünkre: az újabb modell, ami 2020 óta érhető el az újautó-piacon, valamint az elődje, amit 2013 és 2020 között gyártottak és adtak el (látható a képen). Mindkét változat magas minőségű, számos praktikus funkciót kínál, négy felnőtt és csomagjaik számára is kényelmes utazást tesz lehetővé, választhatunk különböző hatékony motorok közül, és az autó kiegyensúlyozott vezetési élményt nyújt.

A legjobb használt kombi: Skoda Superb

A méret nem a legfontosabb tényező, de egy kombi esetében a tágas csomagtartó kulcsfontosságú. A Skoda Superb Estate csomagtartója ebben kiemelkedik, hiszen 660 literes kapacitása sokszorosa a kompakt autókban megszokottnak, ami akár 6 nagy bőrönd vagy 2 nagy kutya számára is bőséges helyet biztosít. De a Superb nem csak a csomagtartójáról híres. Vezetése kényelmes és élvezetes, beltere pedig minőségi anyagokból készült, ahol olyan tágas fej- és lábtérrel találkozhatunk, mint a prémium kategóriás járművekben. Ahogyan az a Skodáktól megszokott, a Superb is remek ár-érték arányt kínál, és fenntartási költségei is kedvezőek.

Keresett kombik még, amelyeket ajánlunk:

  • Skoda Oktavia
  • Hyundai i30 és i40
  • Ford Focus
  • Ford Mondeo
Legjobb használt családi autó: Skoda Kodiaq

Egy Skoda minden kritériumnak megfelel? Igen, és ez nem meglepő, hiszen a Skoda járművei általában kényelmesebbek, gazdaságosabbak és hasznosabbak, mint sok konkurensük, és ezek az elvárások elengedhetetlenek egy családi kocsi esetén. Habár minden Skoda jármű családcentrikusnak tekinthető, egyik sem illik olyan jól a családi életbe, mint a Kodiaq. Egy okosan megtervezett SUV-ről van szó, mely tágas, jól felszerelt, és választható öt személyes, nagyméretű csomagtartóval, vagy hét személyes változatban, ahol a harmadik üléssor lehajtható, ha nem van rájuk szükség. Kellemes vele az utazás, és úgy érezzük, hogy tartós használatra készült. Mire vágyhatna még egy családi autóban?

Legjobb használt kompakt SUV: Peugeot 2008

Ha kompakt SUV beszerzésén gondolkozik, valószínűleg már tisztában van a kategória előnyeivel: a magasról nyújtott vezetési élmény, az erős karakter, és a bőséges térkínálat egy könnyen parkolható méretben. Az újabb Peugeot 2008-as modell (mely 2019-től elérhető újként) mindezen tulajdonságokon túl további előnyökkel is rendelkezik. Egyik legnagyobb erőssége a kategóriájában a feltűnő megjelenés, mind külső, mind belső tekintetben futurisztikus designnal. Kínálatában széles motorpaletta áll rendelkezésre, benzines és dízel változatok formájában, melyek halkak és gazdaságosak. Ha pedig a szén-dioxid (CO2) kibocsátás csökkentése és a még alacsonyabb üzemeltetési költségek a cél, akkor ott van az elektromos változat, az e-2008.

Legjobb használt SUV: Kia Sportage

A Kia Sportage a minőség, a legújabb technológiai innovációk és a felejthetetlen vezetési élmény kombinációját nyújtja. Az SUV modell rendkívüli kényelmet és vezetési kényelmet ígér. Az emelt üléspozíciójának köszönhetően remek rálátást nyújt a körülöttünk lévő világra, és a kifinomult futóműnek köszönhetően remekül alkalmazkodik az úthoz. Az autóban található korszerű technológiák között megtaláljuk az adaptív sebességtartó automatikát, a vészfékező rendszert és az aktív sávtartó asszisztenst is. A Kia Sportage hibrid változata egy rendkívül hatékony hajtáslánccal büszkélkedhet, amely a benzinmotor és az elektromos motor együttes erejét hasznosítja. Az elektromos motor támogatja a benzinmotort, így csökkentve az üzemanyag-fogyasztást és a kibocsátást. Az autó városi és autópályai fogyasztása egyaránt gazdaságos, a 1,6 literes benzinmotorral kiegészülve egy elektromos motorral. A Kia Sportage hibrid változata kellemes, csendes vezetési élményt kínál, belseje pedig tágas és kényelmes.

Legjobb használt MPV (többcélú jármű): Ford S-Max

Ki gondolta volna, hogy egy nagyméretű, hétüléses MPV lehet élvezetes vezetni és még jól is néz ki? A Ford S-Max megcáfolja ezeket az előítéleteket, miközben kivételesen praktikus választás a családok számára, akit tágasságra és rugalmasságra vágyik.

Az S-Max kiemelkedik az MPV-k közül az elegáns és sportos külsejével, és olyan vezetési élményt kínál, ami ezen kivitelhez méltó, annak a dinamikusságát és érzékenységét kölcsönözve, amit egy kompakt ferdehátútól várna el az ember. A hét ülés ideális társ a családi vagy baráti utazások során, a második és harmadik üléssor pedig könnyedén és gyorsan összehajtható, így a legnagyobb rakományok is könnyen elférnek benne.

Legjobb használt hétüléses: Volvo XC90

Ha egy hétüléses, tágas, trendi, biztonságos és környezetbarát hibrid autót keres, az Ön számára a Volvo XC90 a tökéletes választás. Ez az impozáns SUV ideális családi autó, melynek luxus, magas technológiai színvonalú belső terében minden út kellemes élményt nyújt. Mind a hét ülőhely rendkívül komfortos, és a harmadik üléssor gyorsan összecsukható, így teret adva egy hatalmas csomagtérnek. Akár milyen változatot is választ, mindhez négykerék-meghajtás és automata váltó tartozik. A benzines vagy dízel kivitel mellett a plug-in hibrid opció is elérhető (kezdetben T8 Twin Engine néven, majd később Recharge néven), ami minimális CO2 kibocsátással büszkélkedhet.

A 7 üléses használt autók között ajánlott modellek:

  • Ford Galaxy
  • Ford S-max
  • Toyota Verso
  • Dacia Lodgy
  • Volkswagen Touran
Legjobb használt hibrid autó: Toyota CH-R

Ha a „hibrid” kifejezésre gondol, akkor a Toyota neve valószínűleg felbukkan az Ön fejében. Az autógyártó a hibrid technológiáját a CH-R modellbe öntötte, amely egy dinamikus dizájnnal rendelkező kompakt SUV, mely nem csak esztétikus, de praktikus és kellemes vezetési élménnyel is bír. Két motorváltozat közül választhat: az 1,8 literes vagy a 2,0 literes benzinmotor, melyek mindkettő elektromos motort is magukba foglalnak. Mindkét kivitelhez automata váltó társul, és az autó dinamikusan reagál az úton. Az 1.8-as változat átlagos fogyasztása 55 km/h, míg a 2.0-ásé 80 km/h-ig terjed, de cserébe a 2.0-s változat némileg gyorsabb. Függetlenül attól, hogy melyik CH-R mellett dönt, nem szükséges külső forrásból tölteni, mivel ez egy hagyományos hibrid, vagy ahogy a Toyota hívja: „öntöltő hibrid”.

Ajánlott hibridek:

  • Toyota Prius
  • Toyota C-HR
  • Honda CR-V hibrid
A legjobb használt plug-in hibrid (PHEV) autó: Kia Niro

A Kia Niro előző változata, melyet 2022-ig lehetett újonnan beszerezni, hibrid, plug-in hibrid és teljes elektromos kivitelben volt elérhető. A plug-in változat kiemelkedett a kategóriájában. A Niro minden verziója kellemes vezetési komfortot kínál, sőt, még az alapfelszereltségű modellek is gazdagon felszereltek: a navigációs rendszer, tolatókamera, az Apple Carplay és Android Auto kompatibilitás is a standard felszerelés része. Annak ellenére, hogy külső méretei kompaktnak tűnnek, a Niro belső tere meglepően tágas, és praktikus csomagtartóval is rendelkezik. Jó rálátást biztosít a környezetre és kiváló választás családi autónak. Az elektromos változat hatótávja körülbelül 70-80 km, ami tökéletes lehet a mindennapos utazáshoz.

Legjobb használt elektromos autó: Tesla Model 3

A Tesla Model 3 a cég legkedvezőbb árú autója, de mégis magában hordozza a prémium, magasabb árkategóriájú modellek legfőbb jellemzőit: kimagasló hatótávot, lenyűgöző teljesítményt és letisztult külsőt és belső tervezést. Ráadásul a Tesla Supercharger-hálózathoz való hozzáférés is jár hozzá. Annak ellenére, hogy egy szedánról beszélünk, a Model 3 kiválóan alkalmas családi használatra, tekintettel a tágas csomagtartójára és a motorháztető alatti plusz tárolókapacitásra. A hivatalos statisztikák alapján a legtöbb változat több mint 500 km-es akkumulátoros hatótávolsággal bír. A 2019-től elérhető Model 3 az elektromos autók piacán továbbra is a csúcstechnológiát képviseli, és használtan is kiváló választás.

Népszerű elektromos autók

  • Nissan Leaf
  • BMW i3
  • Hyundai Ioniq
  • Volkswagen e-Golf
Legjobb használt kupé: Mercedes-Benz E-osztály Coupé

Amennyiben egy kupéhoz a stílusosságot, eleganciát és egyfajta luxust társít, akkor a Mercedes-Benz E-osztály Coupé lehet az ideális választás számára. Ez a nagy méretű, kifinomultan kialakított kétajtós változat lenyűgöző vezetési élményt, a legmodernebb technológiai megoldásokat és bőséges helykínálatot biztosít mind a négy utasnak, poggyászaikkal együtt. Számos erős motoropció közül válogathat, melyekhez automata váltó párosul, amely tökéletesen illeszkedik az E-osztály harmonikus, nyugodt természetéhez.

Legjobb használt kabrió: BMW 4-es sorozat kabrió

Miközben bizonyos kabriók a sportos vezetési élmény és a négy személyes kényelem, illetve a luxus és a gazdaságos üzemeltetés közötti döntés elé állítják az embert, a BMW 4-es sorozat Cabrio az összes előnyt kínálja. Ez igaz, akár az újabb (2021-től elérhető) változatot, akár az azt megelőzőt (amely a képen látható) veszi, mely kitűnő ár-érték arányával kiemelkedik. Elsősorban az a jellemző rá, hogy rendkívül kényelmes vezetni – dinamikus és precíz a kanyarokban, miközben az autópályán kellemesen sima. Számos motortípus áll rendelkezésre, többek között erős dízel és benzines opciók is. A változatok nagy többsége automata váltóval rendelkezik, és néhányuknál összkerékhajtás is választható, ami kihívást jelentő útviszonyoknál is növeli a biztonságot. A tetőt pillanatok alatt le lehet hajtani, így Ön (és maximum három társa) a szabadban érezheti magát a vezetés közben.




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?